Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet missade förlovningsnyheten

Publicerad: 11 Augusti 2009, 06:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:17

Hovet bekräftar Svensk Damtidnings scoop.


Klockan var 07.48 på måndagsmorgonen när Svensk Damtidning gick ut med sin nyhet: Ett halvår efter att kungen godkänt förlovningen mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling var det dags för prinsessförlovning igen.

Hovet ville inte kommentera händelserna utan svarade varje fråga med: "När vi har någonting att berätta så gör vi det".

Trots nyhetens dignitet valde i princip inget annat medie att hänga på under måndagen. Svensk Damtidning stod dock fast vid sina uppgifter och publicerade en "Hallå där" med sin reporter Åsa Bönnelyche, som skrev artikeln.

Det skulle dröja ända tills Hovet på tisdagen själva gick ut med ett pressmeddelande innan de flesta stora mediesajter publicerade nyheten. Expressen hann dock få uppgifterna bekräftade - och förlovningen fanns med i papperstidningen.

Tidningens hovreporter Johan T Lindwall, som den 18 juli i år skrev "Ytterligare en kunglig förlovning i år? Glömt det. Helt uteslutet", berättar att nyheten "kom som en fullständig överraskning". Han dubbelkollade Svensk Damtidnings uppgifter, skriver han på tisdagsmorgonen,"och kan nu avslöja att Madeleine och Jonas verkligen förlovat sig - men för ett par veckor sedan".

Strax efter att Victorias och Daniels bröllopsplaner avslöjats plockade Aftonbladet över Jenny Alexandersson från Svensk Damtidning i ett försök att stärka hovbevakningen. Till skillnad från Expressen lyckades dock inte Aftonbladet få nyheten om Madeleine och Jonas Bergström bekräftad före papperstidningen gick i tryck.

Istället skriver man i en artikel att "Förlovningen är nära. Prinsessan Madeleine har fått klartecken från kungen. De förlovar sig de närmsta dagarna, berättar en vän till paret".

Texten fortsätter:

"Men uppgifter som figurerar i andra medier om att Madeleine och Jonas redan har växlat ringar är inte sanna", skriver Aftonbladet.

I dag, tisdag, klockan 16.00 får ett begränsat antal journalister från de större dags- och kvällstidningarna, samt magasinen Svensk Damtidning, Hemmets Veckotidning, Året Runt och Queen, träffa det blivande brudparet.

På plats finns också reportrar från nyhetsbyråer som TT, Reuters, AFP och AP.

Dagensmedia.se har sökt Åsa Bönnelyche samt Niklas Bodell på Aftonbladet.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.