Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet-medarbetaren tar timeout

Publicerad: 19 oktober 2017, 06:39
Uppdaterad: 19 oktober 2017, 07:09

Sofia Olsson Olsén, publisher på Aftonbladet. Foto: Janne Naess

Sofia Olsson Olsén har anlitat en extern utredare för att gå till botten med övergreppsanklagelserna mot Aftonbladet-medarbetaren – som nu väljer att ta en timeout.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSofia Olsson Olsén

Igår onsdag kommenterade Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén anklagelserna mot den Aftonbladet-medarbetare som ska ha utsatt Cissi Wallin för ett sexuellt övergrepp år 2006.

Namnet på personen som hon tidigare refererat till som "den mäktige mediemannen", avslöjade Cissi Wallin i ett Instagraminlägg under tisdagen i samband med uppropet #metoo.

Under gårdagen cirkulerade nya uppgifter och anklagelser mot mannen på sociala medier, och från flera håll lyftes kritik mot Aftonbladet för att man inte namnger medarbetaren och dessutom låter honom jobba kvar.  

Igårkväll gick Sofia Olsson Olsén ut i en kolumn för att bemöta kritiken. I den skriver hon att Aftonbladet har anlitat en extern och oberoende utredare som är expert på sexualbrott och att medarbetaren i samråd med företaget har kommit fram till att ta en timeout tills vidare.

"Det har varit två turbulenta dygn på Aftonbladet. Med många tankar och frågor från mina medarbetare och väldigt många tankar och frågor från våra läsare. Och det är en svår situation att hantera för alla av oss, inte minst för vår anklagade medarbetare", skriver hon.

Sofia Olsson Olsén understryker även att de tar anklagelserna på allvar och att de kommer att göra "sitt yttersta för att få fram sanningen".

Men hon förklarar även vad hennes roll som ansvarig utgivare innebär i det här fallet, och menar att krav på öppenhet i detaljerna i fallet är omöjligt eftersom att det inte rimmar med Pressens etiska regler.

"Vad gäller Aftonbladet-medarbetaren så har jag gjort bedömningen att grunderna för en namnpublicering inte är tillräckligt starka. Det skulle i det här fallet bryta mot de pressetiska reglerna, en bedömning som delas av mina utgivarkollegor i branschen och Pressombudsmannen".

Hon beskriver även den svåra balansgången med sitt arbetsgivaransvar för den enskilde medarbetaren och Aftonbladets nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.