Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet lanserar valbibel: ”Som om det vore OS”

Publicerad: 22 augusti 2022, 08:48

Aftonbladet lanserar ”valbibel”.

Foto: Pressbild

Aftonbladet lånar ett grepp av sig själv. Imorgon lanserar tidningen en 252 sidor tjock ”bibel” om valet i Sportbladet-anda: ”Vår demokratiska skyldighet att ta oss an valet som om det vore ett OS”, säger Sportbladets redaktör Johan Larsson.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSportbladetNyheter

Sportbladet har sedan 2008 lanserat ”biblar” av alla möjliga slag, allt från OS till Fotbolls-VM. I år tar de konceptet vidare in i politikens värld. Imorgon lanserar en ”valbibel”, 252 sidor om valet den 11 september i år. I 1 102 olika texter skriver profiler, såsom Lena Mellin och Andreas Cervenka, och reportrar om ämnesområden som ekonomi, försvar, sjuk-, äldrevård och pensioner. 

– Vi var nyfikna på att se vad som hände om Sportbladets finurliga och lekfulla journalistik, nördiga tonalitet och briljanta pennor tog sig an en ny liga tillsammans med erfarna reportrar från nyhetsredaktionen. Det blev precis så bra som vi önskat, säger Erika Scott, redaktionell printchef. 

LÄS OCKSÅ: Så bevakar Aftonbladet det svenska valet 

Mannen bakom idén är Sportbladets redaktör Johan Larsson.

– I dagens mediebrus är det svårt att hitta djuplodande journalistik – om alla partier och alla valfrågor – på ett och samma ställe. Här fick vi en möjlighet att ändra på det. Vi kände samtidigt att det var vår demokratiska skyldighet att ta oss an valet som om det vore ett OS. Det finns många likheter mellan sport och politik: laguppställningar, statistik och taktik, säger Sportbladets Johan Larsson som är redaktör och ligger bakom idén.

I samband med lanseringen kommer ”Valbibeln” finnas tillgänglig för landets elever att utan kostnad, dock bara som e-tidning. 

LÄS OCKSÅ: Valet närmar sig – det händer på det mediepolitiska området 

– Vi hoppas att bibeln kan bli ett diskussionsunderlag i klassrummen och i skolkorridorerna, men också vid kaffemaskinen på jobbet och middagsbordet hemma. Det här är unikt folkbildande, säger Erika Scott. 

”Valbibeln” finns också som e-tidning i Aftonbladet Plus och innehållet publiceras på sajten för alla Plus-prenumeranter.

Vill man ha ett tryckt exempel av bibeln kostar den 79 kronor i butik och finns tillgänglig från den 23 augusti fram till valdagen den 11 september.

LÄS OCKSÅ: TV4 stärker faktakontrollen inför valet: ”Påverkanskampanjer” 

 

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev