Aftonbladet köpte tårtfilmen av SD efter budgivning

2013-11-06 09:49  

UPPDATERAD. Det är Sverigedemokraterna som ligger bakom filmen som visade tårtattacken mot Jimmie Åkesson – en film som Aftonbladet köpte efter budgivning.

I morse publicerade Aftonbladet – under rubriken "exklusivt" – en film som visar tårtningen av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Dagens Media kan berätta att filmen kommer från Sverigedemokraterna själva – och att den köptes av Aftonbladet efter en budgivning där flera medier var inblandade.

– Ja, det stämmer. Vi hade ett produktionsbolag på plats som filmade i syfte att använda materialet i kommande kampanjfilmer. Vi sålde materialet till Aftonbladet efter budgivning, med det fanns flera intressenter, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till Dagens Media.

Händelsen där kvinnan attackerade Åkesson fångades av Sverigedemokraternas inhyrda produktionsbolag, Smalben Produktion, och var förstasidenyhet på Aftonbladets sajt i morse.

Enligt Martin Kinnunen själv pågick en intensiv budgivning inatt, främst mellan kvällstidningarna.

– Jag vet inte exakt vad summan landade på, men vi tackade nej till ett 30 000-kronorsbud, säger Martin Kinnunen, och tillägger:

– Det är pengar som går till partikassan.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, medger att Expressen också var intresserade av att köpa materialet, men han dementerar att tidningen ska ha deltagit i en budgivning.

– SD ville ha en budgivning, men det har vi avböjt. Vi var villiga att betala 8000 kronor för bilderna och uppenbarligen fanns det andra som betalade mer, säger han till Dagens Media.

Dagens Media var före Jimmie Åkessons boksignering i kontakt med källor som berättade att SD skulle filma händelsen – för att använda ett eventuellt bråk i kommunikationssyfte.

LÄS OCKSÅ AFTONBLADETS OCH EXPRESSENS KOMMENTARER:

Läs mer: Delade meningar om köp av material från partier

Gustav Thunander

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt