Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet-kolumn inte hets mot folkgrupp

Publicerad: 2 augusti 2011, 07:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Justitiekanslern har valt att inte inleda en förundersökning med anledning av kolumnen "Djävulen är skötsam och bor hos mamma", som publicerades i Aftonbladet i samband med terrordåden i Norge.


Det var den 26 juli – bara dagar efter terrordåden i Norge – som Anders Westgårds kolumn " Djävulen är skötsam och bor hos mamma" publicerades i Aftonbladet, samt på tidningens sajt.

"Djävulen är väl­kammad och skötsam. Djävulen är tyst­låten. Djävulen håller sig på sin kant. Djävulen bor ­hemma hos mamma och spelar World of Warcraft", skrev Anders Westgård bland annat.

Strax efter det JK-anmäldes krönikan av en privatperson, som anser att krönikan utgör hets mot folkgrupp då den – enligt anmälaren – målar ut "djävulen" som "vita, blonda, blåögda, lugna och skötsamma pojkar".

Anmälarens bild delas dock inte av JK:

"Vita, blonda, blåögda, lugna och skötsamma pojkar utgör inte en folkgrupp i den mening som avses i straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp. Med hänsyn härtill, och eftersom den anmälda artikeln inte i övrigt kan anses innefatta något yttrandefrihetsbrott, ska förundersökning inte inledas", skriver JK.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News