Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet klandras för Martin Kragh-publicering

Publicerad: 3 december 2019, 07:01

Foto: Janne Næss

Aftonbladets klandras för en krönika skriven av Åsa Linderborg.


Ämnen i artikeln:

PONAftonbladet

PON menar att Aftonbladet, genom en krönika skriven av Åsa Linderborg, tillfogat rysslandforskaren Martin Kragh ”oförsvarlig publicitetsskada”. 

Totalt anmäldes tre Aftonbladet-krönikor och en opinionstext. Det är en krönika publicerade den 13 februari som klandras av PON eftersom artikel påstår att Martin Kragh samarbetat med brittisk underrättelsetjänst och att han har sålt information om sina landsmän. 

”Det rör sig om faktapåståenden av påtagligt negativt slag för anmälaren med syftning på allvarlig brottslig verksamhet. Den negativa effekten för anmälaren påverkas endast marginellt av att påståendena har försetts med reservationerna 'misstänks för' och 'om det stämmer'”, skriver PON. 

I ett mejl till SVT kommenterar Aftonbladets publisher PON:s bedömning:

”Pressens Opinionsnämnd väljer nu att klandra Aftonbladet för publicering av en uppgift i en av de anmälda artiklarna. Det accepterar vi och kommenterar inte vidare.”

Det är inte bara Aftonbladet som klandras för god publicistisk sed. Även Internationalen fälls för att ha publicerat uppgiften om att Martin Kragh skulle ha samarbetat med brittisk underrättelsetjänst. 

Det var i början av året som Aftonbladet fick kritik för sina publiceringar kring rysslandforskaren Martin Kragh. I mars avpublicerade tidningen bland annat en debattartikel om Martin Kragh skriven av en frilansskribent.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PONAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev