Aftonbladet kan tvingas banta

Klockan 13:30 i dag håller chefredaktör Jan Helin och vd Anna Settman ett möte med Aftonbladets personal. Enligt uppgift till dagensmedia.se kommer ledarduon att informera om nya besparingsåtgärder.

Schibsteds senaste kvartalsrapport var dyster läsning för Aftonbladets ledning.

Aftonbladet vinst slutar på 74 miljoner kronor under kvartalet, jämfört med 104 miljoner kronor i fjol. Omsättningen backar också - från 641 miljoner kronor till 588 miljoner kronor i år.

Under sommaren har papperstidningens upplaga enligt uppgift fortsatt att falla. Den negativa utvecklingen har enligt vad dagensmedia.se erfar legat till grund för beslut om nya besparingsåtgärder.

I en tidigare intervju med dagensmedia.se kommenterade Schibsteds svenske vd Raoul Grünthal Aftonbladets kris:

– Det här handlar om strukturella förändringar och siffror avgör inte det. Vi fortsätter att försäkra oss om koncernens olika delar och vad det innebär får vi se.

I ett internt mail som skickades ut till personalen tidigare i dag kallar Jan Helin och Anna Settman till en "frågestund" klockan 13:30 i dag.

Flera källor uppger för dagensmedia.se att det kan bli aktuellt med personalneddragningar.

– Det talas om att många kan få gå, men det har inte varit några raka besked från ledningen, säger en uppgiftslämnare till dagensmedia.se.

Ovissheten hos personalen är stor, internt på Aftonbladet har det ryktats om personalneddragningar på mellan 50 och 100 personer enligt uppgift till dagensmedia.se.

Aftonbladet dementerar dock att det ska röra sig om neddragningar i nuläget.

– Detta är ett vanligt informationsmöte om kvartalsrapporten. Men vi kan naturligtvis inte utesluta att det blir neddragningar eftersom vi har börjat känna av strukturomvandlingen, säger informationschefen Fredrik Lindén.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin:

– Det finns inga beslut om nedskärningar.

I maj 2009 kunde dagensmedia.se avslöja att Aftonbladet drar ned 100 tjänster genom ett generöst avgångsvederlag. Det betydde att nästan 20 procent av Aftonbladets personalstyrka försvann. Den som förde förhandlingarna från fackets sida var Fredrik Lindén, som alltså i dag är tidningens informationschef.

Martin Schori

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt