onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet-journalisten Svante Lidén död i covid-19

Publicerad: 21 januari 2021, 09:59

Svante Lidén blev 68 år.

Foto: Felipe Morales

Den mångårige Aftonbladet-reportern och krönikören Svante Lidén har gått bort i sviterna av covid-19. Han blev 68 år. ”En del av vårt Aftonbladet går förlorat med honom”, säger tidningens publisher Lena K Samuelsson.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Svante Lidén kom till Aftonbladet 1989 och arbetade kvar fram tills han gick i pension 2019. Men han fortsatte att skriva även efter det. När Aftonbladet i januari 2020 slog upp sin Uppsala-redaktion tog Svante Lidén, som bodde i staden, plats som krönikör för att bidra med sitt perspektiv.

Tanken var också att han skulle skriva även för rikstidningen. Men det hann han inte komma i gång med. I går onsdag, efter att ha insjuknat i covid-19, gick Svante Lidén bort.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson berättar för Dagens Media att sorgen är stor på tidningen i dag.

– Hela Aftonbladet är i sorg. Svante betydde så enormt mycket för så många, för alla oss som är på tidningen men också alla som någonsin varit på Aftonbladet under åren. Alla unga journalister som han välkomnat och tagit hand om. En unik, varm människa och kollega. Svante måste finnas. Och att han inte gör det längre är bortom all fattning och begriplighet. En del av vårt Aftonbladet går förlorat med honom.

Hon beskriver Svante Lidén som ”en av de stora”.

– Han reste världen och Sverige runt i över tre decennier för Aftonbladets läsare. Han hade ett unikt språk, en egen ton och en alldeles särskild förmåga att skildra människor och det stora i det lilla, säger hon och fortsätter:

– För mig är Svante för alltid en del av mitt Aftonbladet, vi började med några månaders mellanrum 1989 och delade hela 1990-talet på nyhetsredaktionen. Nu fick vi jobba några år ihop igen och jag kommer att sakna björnkramarna, småpratet, skratten och den obändiga nyfikenheten. Det finaste en reporter kan ha.

Sedan dödsbeskedet kom har ett stort antal vänner och kolleger till Svante Lidén delat med sig av sina minnen av honom på Facebook och Twitter. En av dem är fotografen Urban Andersson:

”Saknaden och sorgen är enorm. Journalister som Svante görs inte längre. Alla älskade Svante. Hur kunde man låta bli. Att gå ut och göra enkäten VI-5 med Svante kunde ta ett par timmar, eftersom personerna han träffade inte ville sluta prata med honom.”

Även Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén minns i en twittertråd hur det kunde gå till när Svante Lidén skulle göra enkäter för kvällstidningen.

”När Svante skulle göra klassiska 'Vi 5' skulle han ha en kändis till sista svaret på frågan 'Behövs det körkort på sjön?'. 

Svante sökte upp – och fick svar från – Vasilij Besedin, befälhavaren på U137, ubåten som strandade utanför Karlskrona. 

Besedin tyckte att det behövdes.”

Hösten 2007 prisades Svante Lidén med Resumés utmärkelse Guldkrattan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev