Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet häver förbudet mot SD-annonser

Publicerad: 7 Juni 2018, 07:44
Uppdaterad: 7 Juni 2018, 08:39

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson häver förbudet mot SD-annonser i tidningen. Foto: Janne Næss

Lena K Samuelsson bryter upp sin föregångares beslut om att porta annonser från Sverigedemokraterna: "Jag har inget generellt förbud mot just SD", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Lena K SamuelssonSverigedemokraterna

Aftonbladets tidigare chefredaktör, Jan Helin, tog 2009 beslutet att förbjuda annonser från Sverigedemokraterna i den egna tidningen. Åtta år senare fattade hans efterträdare, Sofia Olsson Olsén, samma beslut gällande valåret 2018. Hon sade i slutet av förra året, i Ekots lördagsintervju, att SD skulle bevakas på nyhetsplats samt att partiet skulle kunna få debattartiklar publicerade.

– Det må så vara att de är Sveriges tredje största parti och parlamentariskt valda men de står för värderingar som inte lirar med Aftonbladets värderingar om alla människors lika rätt och värde, sade Sofia Olsson Olsén i intervjun.

Nu står det klart att Aftonbladets nuvarande publisher Lena K Samuelsson bryter upp beslutet, vilket SR-programmet "Medierna" var först med att rapportera. När Dagens media frågar publishern vad som fått henne att fatta ett annat beslut än hennes företrädare svarar hon i ett mejl:

"Mitt linje vad gäller politisk annonsering är densamma jag haft som utgivare under de senaste valen. Jag har generellt sett en liberal syn på annonsering. Men när det gäller politisk annonsering eller andra annonser som potentiellt kan vara kontroversiella manar jag till försiktighet. Jag tar ställning till dessa fall för fall, före publicering. Min bedömning görs på två grunder: Är innehållet lagligt eller inte?  Är innehållet eller avsändare skadligt för vårt varumärke.

Det innebär att större partier som är etablerade inom vårt demokratiska system kan komma i fråga för annonsering. Jag har därmed som utgivare inget generellt förbud mot just SD. Detta är alltså samma hållning jag hade som utgivare på Svenska Dagbladet och för övrigt i linje med de flesta övriga tidningar".

Enligt Statistiska centralbyråns senaste opinionsmätning skulle Sverigedemokraterna ta hem 18,5 procent av rösterna om det var val idag. Det gör partiet till Sveriges tredje största efter Socialdemokraterna, som i dagsläget har 28,3 procent av rösterna, och Moderaterna som landar på 22,6 procent. Drygt 18 procent uppger att de är osäkra på hur de ska rösta, enligt SCB.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.