Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet granskar Bonniers inflytande - "Ett demokratiproblem"

Publicerad: 8 November 2010, 10:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:32

Bonnierkoncernens ägande är ett demokratiproblem enligt Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Nu ska konkurrenten granskas i en ny artikelserie.


Ämnen i artikeln:

DNÅsa LinderborgAftonbladet

Under parollen ”Bonniers monopol hotar mångfalden” inleder Schibsted-ägda Aftonbladet Kultur i dag en artikelserie som ska granska konkurrenten. I fem artiklar undersöks bland annat koncernens ägande och dess konsekvenser för det offentliga samtalet.

– Bonniers inflytande över svensk media saknar motsvarighet. Att de aldrig granskas är ett demokratiproblem, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg till dagensmedia.se.

Hon hoppas på att granskningen ska leda till att en diskussion uppstår kring Bonniers ägandekoncentration och vad den betyder för Sverige.

– Jag tycker att den kommer ganska lämpligt i kölvattnet efter valrörelsen där det blev tydligt hur Expressen och Dagens Nyheter tydligare tog ställning, säger Åsa Lindeborg.

Men det är inte bara kvälls- och dagstidningarna som granskas.

– Är det rimligt att 90 procent av alla tidningar ägs av Bonnier? Vem har rätt att skapa? Vem har rätt att bestämma vad vi ska läsa för böcker och vilka filmer vi ska se? Det är en ideologisk snedfördelning som hotar det fria ordet.

Att granskningen kommer från en tidning som ägs av Bonniers norska konkurrent Schibsted är en källa till kritik. Men Åsa Linderborg försvarar sig.

– Det är klart att man kan kritisera oss eftersom att vi är konkurrenter. Men om vi inte granskar dem vem ska annars göra det? Det kommer aldrig ske i Bonnierpressen och det måste göras av journalister som både har resurser och civilkurage.

Att hitta journalister som ville ställa upp var enligt Åsa Linderborg inte helt oproblematiskt med tanke på Bonniers position på marknaden. Trots det var intresset för att delta i granskningen stort.

– Det beror på att vi är en tidning som står stadigt, att vi har satsat resurser på det här och att vi har ett bra syfte med granskningen. Journalister drivs av en vilja att undersöka världen, säger Åsa Linderborg och fortsätter:

– Vi gör inte det här för att sätta dit Bonnier utan för att få till en diskussion. Jag vill inte vara konspiratorisk men blir det ingen debatt efter det här kan man fundera på vad det beror på.

Dagensmedia.se har sökt Jonas Bonnier.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.