Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet fälls för Benny Fredriksson-granskningen

Publicerad: 11 mars 2019, 12:28

Aftonbladet fälls för publiceringar om Benny Fredriksson. I en text på Aftonbladet skriver publisher Lena K Samuelsson om PON:s klander.

Foto: Janne Næss

Aftonbladet har grovt brutit mot god publicistisk sed, konstaterar PON. I den egna tidningen konstaterar Lena K Samuelsson att ”Aftonbladet har gjort fel”.


Ämnen i artikeln:

PONLena K SamuelssonAftonbladet

Pressens Opinionsnämnd klandrar Aftonbladet för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed. 

Fällningen gäller artiklar som publicerades om Stockholms stadsteaters tidigare vd Benny Fredriksson. Artikel tog upp flera grova anklagelser om bland annat en hård ledarstil. Efter publiceringarna lämnade Benny Fredriksson sin tjänst. I en intervju i P1 säger hans fru Anne Sofie von Otter att tidningens publiceringar lett till Benny Fredrikssons självmord. 

Det är Anne Sofie von Otter och hennes två söner som anmält publiceringen med motiveringarna att Aftonbladet inte gett Benny Fredriksson någon reell möjlighet att bemöta anklagelserna före publicering och att tidningen inte publicerat uttalanden som var till hans fördel. Anmälan tar också upp att Aftonbladet inte kontrollerat anklagelserna riktigt och att tidningen har refererat till anklagelserna med ordval som givit dem en annan eller allvarligare innebörd.

PON bedömmer att Aftonbladet inte gjort tillräckligt för att undersökta uppgifterna i artikeln och att tidningen inte haft grund för att publicera så allvarliga anklagelser. 

”Förutom anklagelserna innehåller publiceringarna ett flertal starkt laddade yttryck samt djupt nedsättande och kränkande omdömen om Benny Fredriksson som det är mycket svårt att försvara sig mot. Till detta kommer att Aftonbladet har agerat på ett sätt som innebar att Benny Fredriksson inte fick en rimlig möjlighet till bemötande”, skriver PON i beslutet.

Det faktum att publiceringarna om Benny Fredriksson har skett på bred front i både nyhetsdelen samt på ledar- och kultursidorna förstärker det grova pressetiska övertrampet bedömer PON. 

I en kolumn på Aftonbladet konstaterar tidningens publisher att ”Aftonbladet har gjort fel”. En felaktig uppgift ströks exempelvis från tidningen men fick istället stå kvar i en ledartext. 

”Där har våra rutiner brustit och det borde aldrig ha inträffat”, skriver Lena K Samuelsson. 

Hon skriver också att Aftonbladet borde varit varsammare med både språk och ordval och att fler ”kunde fått komma till tals”. 

Samtidigt skriver även Lena K Samuelsson att Aftonbladet sedan hon tog över i mars 2018 gjort flera förändringar på både lednings- och redaktionsnivå. Fler redaktionschefer har också anställt och en biträdande redaktör som bland annat hanterar publicistiska frågor. Man har även gjort om nyhetsorganisationen och kommer under våren hålla etikseminarier. 

”Jag känner mig trygg i hur Aftonbladet arbetar i dag. Det betyder dock inte att jag kan lova att vi aldrig mer kommer att göra fel eller klandras av Allmänhetens pressombudsman och PON. Men vi ska göra vårt bästa och se till att vi ständigt diskuterar vad vi gör och publicerar”. 

I texten riktar sig även Lena K Samuelsson till Benny Fredrikssons nära och kära.

”Den förtvivlan Benny Fredrikssons familj, vänner och kollegor känner efter hans död kan jag bara uttrycka min ödmjukhet inför. Vad som nu prövats är hur Aftonbladet agerat i samband med publiceringarna i december 2017, i relation till det pressetiska systemet. Där konstaterar PON att Aftonbladet gjort ett ”allvarligt pressetiskt övertramp” på flera punkter. Den kritiken tar vi till oss och vi har under året som gått gjort ett antal större förändringar för att säkra Aftonbladets publicistiska linje. Nu har PON sagt sitt. Aftonbladet har gjort fel. Vi slutar där”, avslutar hon. 

 

 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.