tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet experimenterar med musiksatta nyheter med hjälp av AI

Publicerad: 17 maj 2023, 06:20

News Changemaker Programmets Zakaria Bileh, Jumane Murad och Nardos Abrha tillsammans med Aftonbladets Martin Schori till vänster och IN/LAB:s Agnes Stenbom och Belenn Bekele till höger.

Foto: Amanda Lindgren

För att få fler unga att ta del av nyheter har Schibsteds IN/LAB skapat och testat en nyhetstjänst som visar upp artiklar i takt till AI-musik.

Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladetMartin SchoriDagspress

Vilma Pettersson

vilma.pettersson@dagensmedia.se


”Nyheter som musik” är namnet på en nya musiktjänsten från Aftonbladet och innovationslabbet IN/LAB. Nyhetstjänsten som är ett test är ett resultat av programmet ”News changemaker program” som har drivits inom ramen för IN/LAB. Under projektet har Schibsted samlat unga personer från Stockholms ytterstadsområden som fått i uppgift att ta fram idéer på produkter som kan få fler unga att vilja ta del av journalistik.

Med hjälp av artificiell intelligens skapar tjänsten musik som är anpassad för nyheten du läser. Förutom instrumental musik som går i takt till nyhetstexten, kan tjänsten även skapa en AI-generad raplåt baserad på nyheten.

Det nya initiativet har väckt en del frågor, inte minst etiska om användandet av AI i framtiden. Eftersom det gäller musik, blir det en fråga om vem det är som har upphovsrätten till musiken. När det gäller de AI-genererade raplåtarna förekommer en del värdeord som normalt i oberoende nyhetsjournalistik kan vara ett problem.

Under förra veckan testades tjänsten skarpt på Aftonbladet av några utvalda användare samt några av ungdomarna som var med och tog fram idéen. Framåt är det dock osäkert om Aftonbladet faktiskt skulle börja använda sig av en sådan här tjänst.

– Jag tror inte att det nödvändigtvis är framtiden men det var det här sättet vi testade det den här gången. Det vore kul om andra också började experimentera med hur man kan presentera nyheter, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet, till Dagens Media.

Designen och utseendet av nyhetstjänsten har tagits fram i samarbete med byrån EY Doberman.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev