Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet döms för Martin Aagårds rasist-tweet mot Richard Herrey

Publicerad: 30 september 2015, 12:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 20:27

Tingsrättens miss leder till att Aftonbladet döms till skadestånd — Aftonbladet kräver att målet tas upp på nytt.


Ämnen i artikeln:

Martin AagårdRichard HerreyAftonbladet

Richard Herrey valde att stämma Aftonbladet efter ett Twitter-bråk. Artisten och programledaren krävde 30 000 kronor i skadestånd efter att Martin Aagård, medarbetare på Aftonbladet kultur, kallat honom för ”din gamle rasist”.

Den forne schlagerstjärnan och medieprofilen skriver nu själv om domslutet på Twitter:

”Aftonbladet döms för Martin Aagårds uttalanden på twitter och får betala skadestånd till Richard Herrey. #Tingsrätten”, skriver han.

Richard Herreys advokater utropar sig till segrare i tvisten.

”Aftonbladet tar nu på sig ansvaret för medarbetaren Martin Aagårds näthat mot Richard Herrey. Aftonbladet har inte i rätt tid avgivit svaromål avseende Richard Herreys stämningsansökan, varför Stockholms tingsrätt nu meddelat dom mot Aftonbladet där tidningen tvingas betala yrkat skadestånd till Richard Herrey för Martin Aagårds näthat emot honom”, skriver Ekenberg & Andersson Advokatbyrå i ett mejl till Dagens Media.

- Genom domen är det tydligt att Aftonbladet förstår att man har ett ansvar för tidningens näthatande journalister och att man därför faktiskt avstår från att få frågan prövad i sak, säger Richard Herreys ombud advokaten Thomas Ekenberg och jur. kand. Yvonne Wingqvist i uttalandet.

Men historien slutar inte där, kan Dagens Media berätta. En miss från Stockholms tingsrätt ligger bakom domen. Aftonbladet kommer att kräva att målet prövas på nytt.

Enligt Stockholms tingsrätt har en så kallad tredskodom i dag avkunnats i målet. Det är en åtgärd som rätten kan ta till om motparten i ett mål, i detta fall Aftonbladet, inte inkommer med ett skriftligt svar i en tvist eller inte vill medverka i processen.

”Aftonbladet Hierta AB ska till Richard Herrey betala 30 000 kronor”, står det i domen som Dagens Media har tagit del av.

”Eftersom Aftonbladet Hierta AB inte har svarat finns det förutsättningar för att bifalla Richard Herreys talan i en deltredskodom”, skriver Stockholms tingsrätt vidare.

Aftonbladets ombud Thomas Olsson har dock, enligt Stockholms tingsrätt, skickat in ett svaromål som av någon anledning inte har registrerats.

I yttrandet som Thomas Olsson skickat till Stockholms tingsrätt den 24 september bestrider Aftonbladet att Martin Aagårds uttalanden skulle utgöra förtal.

Aftonbladet har i yttrandet även förkastat idén om att Aftonbladet som tidning skulle kunna ställas till svars för vad Martin Aagård skrivit på Twitter.

”Martin Aagård har gjort uttalandena på sin fritid och i ett sammanhang som inte har någon koppling till hans anställning eller arbetsuppgifter hos Aftonbladet”, står det i svaromålet som Thomas Olsson skrev i samband med att han anmälde sig som Aftonbladets ombud i målet.

Thomas Olsson säger till Dagens Media att han kommer att begära att målet tas om, så kallad återvinning, på grund av missen.

Han är övertygad om att fallet kommer att prövas på nytt.

- Så kommer det att bli. Vi har begärt återvinning av det hela med hänvisning till att tingsrätten har gjort ett misstag, säger Thomas Olsson.

Han levererar även en syrlig kommentar till Ekenberg & Andersson Advokatbyrås uttalande.

- Man ska inte vara alltför snabb med att sprida skit omkring sig, då är det risk att det stänker upp på en själv, säger Thomas Olsson.

Martin Aagård sade själv i samband med att stämningen blev offentlig att han var djupt ångerfull över sitt agerande.

- Jag formulerade mig sådär pajasartat som man gör på Twitter. Jag tog ganska direkt tillbaka det och sade att det var fel av mig. Jag beklagar verkligen att jag har gjort Richard Herrey ledsen och jag hoppas att jag kan göra honom glad igen, sade Martin Aagård till Dagens Media.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.