Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet-chef var jävig

Publicerad: 10 September 2014, 11:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Presstödsnämnden nekade presstöd till den kristna tidningen Inblick. Men vice ordföranden i nämnden, Aftonbladet-chefen Sofia Olsson Olsén, var jävig.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Kammarrätten slår fast att Sofia Olsson Olsén – i dag Plus-chef på Aftonbladet, var jävig när hon, tillsammans med Presstödsnämnen, fattade beslut om att inte bevilja driftstöd för 2014 till företaget som ger ut tidningen Inblick.

Bakgrunden är att Aftonbladet i en rad artiklar granskat DBC Media och pekat ut koncernchefen och Inblicks vd Börje Claesson med namn och bild. Börje Claesson anmälde därför Aftonbladet-chefen för jäv.

Sofia Olsson Olsén har uppgett att hon inte kände till artiklarna när beslutet om presstöd fattades. Sedan januari 2011 ingår hon inte längre i redaktionsledningen.

"Kammarrätten finner att vad som har framkommit om Sofia Olsson Olséns ställning på Aftonbladet och tidningens hållning gällande Inblicks VD och ansvarige utgivare, utgör sådana särskilda omständigheter som är ägnade att rubba förtroendet till hennes opartiskhet i ärendet om presstöd till tidningen Inblick. PSN:s beslut innebär ett ställningstagande i en invecklad bedömningsfråga och fattades av en oenig nämnd, där fem ledamöter röstade för bifall och sex ledamöter för avslag, däribland Sofia Olsson Olsén. Jävet kan således ha varit av betydelse. Ansökan om resning ska därför bifallas och Kristen Tidning i Sverige AB:s ansökan om allmänt driftsstöd för 2014 ska tas upp till ny prövning av PSN", står det i domen.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.