Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet attackerar Expressen

Publicerad: 16 Maj 2011, 07:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:10

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin kritiserar i sin blogg Expressens val att publicera brottsmisstänkte Ola Lindholms namn.


Ämnen i artikeln:

ExpressenJan HelinThomas MattssonOla LindholmAftonbladet

Expressen var tidigt ute med att publicera namn och bild på Ola Lindholm, som misstänks för narkotikabrott. Publiceringen mötte grav kritik och gav upphov till debatt. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarade dock publiceringen:

– En offentlig person som i tidningar och tv avslöjas som misstänkt för narkotikabrottslighet utsätts naturligtvis för publicitetsskada. Men är den försvarlig? Ja, när nyhetsförmedlingen handlar om en programledare i Barnkanalen och chefredaktör på Kamratposten, sade han till dagensmedia.se.

Nu ger sig även Aftonbladets Jan Helin in i debatten. I sin blogg ger han två anledningar till varför han anser att Expressen brutit mot pressetiken:

1. Expressen kunde vid första publiceringen inte prestera några som helst faktauppgifter till stöd för polisens misstankar. Bara att ett urinprov ägt rum.

2. Påståendet om narkotikabrott är direkt förödande för en person som i offentligheten söker förtroende hos barn.

Att Ola Lindholms urinprov senare visade sig vara positivt gör inte Expressens publicering ”mindre usel”, menar Jan Helin.

”Det är inte pressetik. Det är opportunism, därtill illa tänkt. En publicering måste självklart bedömas utifrån tidpunkten då den görs. Annars skulle vi ha en pressetik som sa att det är okej att chansa lite om det visar sig att senare uppgifter stödjer det publicerade”.

Expressen anklagades också för att bedriva hetsjakt på Ola Lindholm och många uttryckte sin sympati för programledaren. Thomas Mattsson har dock tidigare sagt att det rörde sig om ett mejl och fem sms under en månad.

Och Aftonbladets Jan Helin försvarar också Expressen på den punkten:

”Det är en felaktig kritik. Det är pressetiken Expressen försummat, inte yrkesetiken. Enligt de uppgifter Ola Lindholm själv offentliggjort om Expressens ”jakt” på honom handlar det om ett helt korrekt och rimligt nyhetsarbete från Expressens reportrars sida. Något etiskt problem med att skriva några mail, skicka ett antal sms, ringa och söka upp Ola Lindholm för en kommentar kan jag inte se”.

Enligt Jan Helin har Expressens förstapublicering nu lett till en debatt som blandar ihop pressetik och yrkesetik, vilket gagnar dem som vill inskränka yttrandefriheten.

”Pressetiken är avsedd som ett skydd för yttrandefriheten från klåfingriga lagstiftare. Det är ett skydd som aldrig kan bli starkare än vad vi publicister gör det till”, skriver Jan Helin.

Expressens Thomas Mattsson har avböjt att kommentera Jan Helins utspel.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.