Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Aftonbladet ångrar Littorin-publicering

Publicerad: 2 Juli 2011, 14:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Aftonbladet ångrar sitt agerande i samband med den första publiceringen om Sven Otto Littorins påstådda sexköp.


Som dagensmedia.se tidigare berättat har Aftonbladet, ett helt år efter de första publiceringarna, presenterat nya uppgifter i sin granskning av Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsministern som avgick under förra årets Almedalsvecka.

Samtidigt medger Aftonbladets chefsduo Lena Mellin, som var tf ansvarig utgivare vid tillfället, och Jan Helin, att man gjorde ett misstag för ett år sedan då historien briserade.

Historien i korthet: Efter att ha konfronterat Sven Otto Littorin med uppgifter om ett sexköp valde ministern att avgå på en presskonferens istället för att ge en tydlig dementi. Som skäl för sin avgång gav Sven Otto Littorin den hårda mediebevakningen av han och hans familj i samband med sin skilsmässa. Aftonbladets reaktion blev då att dagen efter publicera det man hade gällande sexköpet. Ett tilltag man nu alltså ångrar.

– Det blev en kompromiss där vi skrev att han avgått på grund av våra frågor om ett brott, men vi skrev inte vilket brott det rörde sig om. Det var en dålig publicering. Självklart borde vi ha publicerat vad vi hade omedelbart. Men vi hade fastnat i att vi inte kan publicera sådana uppgifter utan att han får bemöta dem och det tyckte vi verkligen inte att han gjort. Men detta snurrar till vår publicering, säger Jan Helin till den egna tidningen.

Lena Mellin fyller i:

– Vi målade in oss i ett hörn. Vi hade sagt A men inte B, men förr eller senare var vi tvungna att berätta vad vi hade.

Uttalandena görs i en artikel – närmare 30 000 tecken lång – i Aftonbladet, som handlar om hur om hur Littorin-storyn kom till. Både den egna reportern Mattias Carlsson, som jobbat med Littorin-artiklarna, samt Jan Helin och Lena Mellin intervjuas i texten.

Jan Helin passar också på att ge Expressen en känga, då tidningen, enligt Aftonbladet, agerade "nyttiga idioter" åt regeringskansliet. Detta eftersom man publicerat en bandupptagning där Sven Otto Littorins pressekreterare säger att ministern förnekar att han någonsin köpt sex.

– Jag har i och för sig inga invändningar mot att Expressen publicerar, bandinspelningen har ett nyhetsvärde. Men regeringens syfte med att läcka bandet blir uppenbar för oss. De vill nu flytta fokus från huvudfrågan om varför Littorin avgick till Aftonbladet. Och de lyckas, måste jag dessvärre medge, säger Jan Helin.

Dessutom avslöjar Jan Helin att han bad både Mattias Carlsson och rutinerade grävaren Richard Aschberg uppdraget att "gräva fram allt i denna historia". Anledningen var att Jan Helin ville förbereda sig för en eventuell förtalsrättegång. Vad reportarna kom fram till blev underlaget för de uppgifter om sexkontakter som publicerades i lördagens tidning.

Jan Helin svarar också på frågan om varför publiceringen kommer nu, precis före Almedalen:

– För att vi hade researchen klar och för att Littorin kommenterade den. Vi avser också ha en debatt om Littorinaffären i Almedalen på måndag. Den kommer både handla om grundfrågan vad som hände, vår egen roll och regeringens agerande. Jag ville helt enkelt vädra ut den här frågan nu och vi hade tillräckligt mycket research klar.

– Vi har inte på något annat sätt planerat genomslag, men inte minst i branschen väcker affären fortfarande frågor och då tyckte jag Almedalen ett år senare var ett bra tillfälle. Nyhetsmässigt verkar bara TV4 vara intresserade av övriga medier.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.