tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Afrosvenskar vill att Thomas Mattsson får sparken

Publicerad: 13 oktober 2014, 12:25
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Afrosvenskarnas riksförbund har ledsnat på Expressen-krönikören Ulf Nilson. Nu kräver de chefredaktören Thomas Mattssons avgång.


DT

Dante Thomsen


Dagens Media har tidigare berättat om den hårda kritiken mot Ulf Nilsons senaste krönika, där Expressen-medarbetaren skriver att världen hade varit sämre utan kolonialismen.

Nu riktar även Afrosvenskarnas riksförbund hård kritik mot Expressen – och kräver att Thomas Mattsson avgår.

Detta i en debattartikel i Dagens Arena.

" Att kalla någon rasist handlar alltid om att göra en gränsdragning. För Afrosvenskarnas riksförbund är den gränsen med råge passerad när man som Ulf Nilsson den 7 oktober skriver i en av Sveriges stora kvällstidningar att kolonialismen var bra och att världen med säkerhet skulle ha varit mycket sämre om 'den vite mannen inte hade vågat sig ut med bössan till hands'.

Expressen har alltså en rasist som stående kolumnist sedan många år tillbaka och han har gång på gång tillåtits skriva rasistiska artiklar".

Afrosvenskarnas riksförbund skriver också att Thomas Mattsson " har låtit Expressen bli en arena där det dagtingas med svarta och bruna människors människovärde".

Man anklagar även Thomas Mattsson för att publicera Ulf Nilsons "oförblommerade rasism" enbart för att den drar många klick.

" Självklart råder tryckfrihet, men det finns också ett ansvar för en tidning som gör anspråk på att vara ”oberoende liberal” att inte torgföra vilken rasism som helst och man kan inte ha det på båda sätten. Thomas Mattson måste avgå för att han normaliserar en rasism där svarta och bruna människors människovärde inte räknas. Om han inte avgår på egen hand måste Expressens ägare sparka honom för att inte hållas medansvariga".

Dagens Media har sökt Thomas Mattsson. Han har dock tidigare inte velat kommentera Ulf Nilsons krönika.

" Jag recenserar inte fristående skribenters åsikter, det har jag påmint om många gånger genom åren. Viktig publicistisk princip", har han skrivit på Twitter.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev