Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Affärstidningen Børsen har fuskat till sig coronastöd – fyra sparkas: ”Mycket allvarligt”

Publicerad: 12 maj 2021, 11:04

På tisdag eftermiddag stod det klart att Dagbladet Børsen delvis har fuskat till sig sitt coronastöd och fyra anställda sägs nu upp. På bilden som är en skärmdump av ett pressmeddelande om den utredning som presenterats kring fusket syns vd:n och chefredaktören Bjarne Corydon. Pressmeddelandet är publicerat på børsen.dk.

Foto: Skärmdump från Børsen.

UPPDATERAD. En juridisk utredning visar att den Bonnier-ägda danska affärstidningen Børsen delvis har fuskat till sig sitt coronastöd. Nu sparkas fyra. Bonnier News vd Anders Eriksson ser mycket allvarligt på händelsen och har ”svårt förstå agerandet”.


Ämnen i artikeln:

coronaviruset

Den 11 april i år fick Bonnier-ägda Børsens vd och chefredaktör Bjarne Corydon, via en visselblåsare, höra att tidningens reklamavdelning påverkade annonsintäktsnivåer på ett regelstridigt sätt – i syfte att öka tidningens coronastöd. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Totalt fick tidningen förra året 12,9 miljoner danska kronor i coronastöd, vilket placerade Børsen i stödtoppen.

”Jag är dock nöjd med att visselblåsarprocessen har fungerat på ett tillfredsställande sätt”

På tisdagen presenterades resultatet av en rättslig utredning från advokatbyrån Plesner som Børsen beställde för en dryg månad sedan. Och resultatet bekräftar att visselblåsarens uppgifter stämmer. Fyra anställda meddelades på tisdagseftermiddagen om avsked, som en direkt följd av utredningens resultat.  

Enligt advokatbyråns slutsatser har Børsens annonsavdelning, i strid med gällande regler, begränsat eller påverkat reklamintäktsnivåerna för att höja tidningens coronastöd.

Enligt den danska dagstidningen Berglingske har annonsavdelningen, genom att skjuta upp betalningar, kunnat manipulera fram en halverad minskning av annonsintäkterna, vilket medfört ett högre coronastöd än vad tidningen egentligen haft rätt till. 

– Tyvärr bekräftar advokatens utredning informationen som jag fick kännedom om för några veckor sedan via en visselblåsare. Det är mycket allvarligt och inte på något sätt i överensstämmelse med Børsens värden. Børsen ska inte få ett öre mer i ersättning än vad vi har rätt till. Jag vill be om ursäkt till läsarna, myndigheterna och resten av samhället, säger Bjarne Corydon i pressmeddelandet.

”Tyvärr bekräftar advokatens utredning informationen som jag fick kännedom om för några veckor sedan via en visselblåsare”

I utredningen har flera anställdas förehavanden granskats, liksom ett stort antal e-postmeddelanden och andra dokument.

Utredningens slutsats är att reklamorder för totalt 158 ​​319 danska kronor har flyttats ut från stödperioden 2020 utan rimlig motivering, konstaterar advokatbyrån. Tidningens reklamintäkter har samtidigt internt övervärdets med 94 767 danska kronor under samma period. 

Enligt utredningen har det medfört att Børsen fått 50 842 danska kronor för mycket i stöd – och de pengarna måste nu återbetalas omedelbart.

Baserat på slutsatserna från den juridiska utredningen har Børsen även valt att avskeda tre anställda på annonsavdelningen. Också tidningens kommersiella chef, Frederik Gundorph Olesen, har lämnat sin befattning. 

”Undersökningen ger inte anledning att dra slutsatsen att han har orsakat eller varit medveten om de begångna felen. Som chef för den kommersiella avdelningen på Børsen har det dock varit hans ansvar att proaktivt se till att sådana fel inte kunde uppstå. Detta medför att samarbetet med honom avslutas”, framgår det av pressmeddelandet.

”Vi kommer lägga kraft på att säkerställa att våra värderingar genomsyrar vårt agerande i samtliga bolag och länder”

Undersökningen från Plesner drar samtidigt slutsatsen att ingen på Børsen personligen har gynnats ekonomiskt av regelbrotten.

Tidningen inleder nu ett internt arbete i syfte att se över om befintliga kontroll- och utbildningsförfaranden är tillräckliga för att motverka att något liknande händer igen.

Anders Eriksson, vd för Bonnier News, säger att han och Bonnier ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Utredningens slutsats är tydlig och bolaget har som jag ser det vidtagit rimliga och kraftfulla åtgärder baserat på utredningen, säger Anders Eriksson till Dagens Media. 

Hur har det här kunnat hända? 

– Jag måste säga att jag har svårt att förstå deras agerande utifrån bolagets och dess ägares uttalade värderingar och riktlinjer, men uppenbarligen har det ändå inträffat. Jag är dock nöjd med att visselblåsarprocessen har fungerat på ett tillfredsställande sätt.

Behöver Bonnier skärpa sina annonsrutiner? 

– Det får vi utvärdera. Vi kommer lägga kraft på att säkerställa att våra värderingar genomsyrar vårt agerande i samtliga bolag och länder. Vi har på den svenska marknaden aktivt avstått att söka mediestöd för Dagens Nyheter och Dagens industri, både ordinarie mediestöd och extra coronastöd, som totalt kunde ha uppgått till över 100 miljoner kronor för 2020.

”Jag måste säga att jag har svårt att förstå deras agerande utifrån bolagets och dess ägares uttalade värderingar och riktlinjer”

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.