Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Adaktusson toksågar Aftonbladet

Publicerad: 4 juli 2011, 16:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:05

Det blev ord och inga visor när Aftonbladets nya publiceringar kring Sven Otto Littorin debatterades. Lars Adaktusson plockade fram storsläggan. ”Det ni har publicerat har ingen som helst relevans”, dundrade han.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Den första av Aftonbladets fem planerade mediedebatter med Alex Schulman som utfrågare hölls sent under måndagseftermiddagen i Aftonbladets tält bredvid Almedalen.

På bordet låg Aftonbladets nya publiceringar kring den före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång.

I ena ringhörnan stod Kreab-konsulten Lars Adaktusson, som tillsammans med Fredrick Federley (C) och Ella Bohlin (KD) framförde hård kritik mot Aftonbladets beslut att publicera ytterligare frapperande uppgifter om en avgången minister.

I den andra stod Jutte Guteland (SSU), samt Aftonbladetbossarna Lena Mellin och Jan Helin.

Lars Adaktusson dundrade som ett åskväder:

– Det ni har publicerat nu har ingen som helst relevans. Det är inte ens en nyhet, något som styrks av att i stort sett alla andra medier i detta land har gjort samma bedömning och inte publicerat något, sade han.

Jan Helin replikerade.

– Det är för mig obegripligt att en så rutinerad journalist som Lars säger att det är irrelevant om en arbetsmarkandsminister har haft direktkontakt med en utpressare, det har jag svårt att tro på.

Ella Bohlin tyckte att Aftonbladets uppgifter var ”tunna”, utan att hon närmare specificerade vari tunnheten skulle bestå.

Fredrick Federley försökte gång på gång anklaga Aftonbladet för att misstänkliggöra sexchattande i sig. Han antydde även att Aftonbladet nu tog hämnd för att tidningen förlorat i spelet med regeringskansliet förra sommaren,

– Aftonbladet förlorade och nu ska ni sätta någon på plats. Ni gör det genom att säga att det är en rent ljusskygg verksamhet att ha ett nickname. Man slår fast att man genom att nätdejta eller att sexchatta utgör en säkerhetsrisk, sade han.

Jan Helin:

– Du försöker göra detta till en fråga om harmlöst sexchattande. Det är det inte. Han har till och med varit i kontakt med en utpressare.

SSU-ordföranden Jytte Gyteland var den enda i panelen som slöt upp bakom Aftonbladet.

– Att det fanns en minister som riskerade att vara styrd av andra drivkrafter än landets bästa är oerhört allvarligt. Detta behöver vi veta både för historieskrivningen och för hur regeringen agerar nu, sade Jytte Guteland.

Aftonbladet har jobbat med de nya uppgifterna ända sedan i höstas. Att man publicerade först nu inför Almedalsveckan var en medveten strategi, sade Jan Helin till dagensmedia.se efter debatten.

– Vi jobbade för att för att få fram detta till Almedalen. Det är inget jag skäms för och det är inget konstigt. Detta är ett bra tillfälle eftersom alla är här och det finns också en möjlighet att debattera det.

Varför hakar inga andra medier på?

– Jag tror att det beror på att man inte sitter på källmaterialet, utan i så fall får rewrita känsliga uppgifter som man inte kan kontrollera.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.