Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Abrahamsson lämnade debatten i vredesmod – kände sig lurad

Publicerad: 3 juli 2013, 14:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:40

Mitt inför en fullsatt lokal valde den moderata riksdagspolitikern Maria Abrahamsson att lämna Tidningsutgivarnas seminarium i protest.


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaModeraternaAlliansenTUMedievärlden

När debatten bara var några minuter gammal fick den moderate riksdagsledamoten Maria Abrahamsson nog.

– Det var inte den här debatten jag blev inbjuden till. Nu ska jag stå här och stå till svars för regeringen i en fråga som jag inte är påläst i. Jag lämnar nu, sade Maria Abrahamsson.

Uppenbart irriterad tog hon av sig mikrofonen och lämnade Almedalens Hotell i Visby, där den fullsatta debatten hölls på onsdagseftermiddagen.

Debatten – ”Ska pressavdelningarna sabotera journalistiken?” – var arrangerad av Medievärlden och Tidningsutgivarna, TU.

Enligt det officiella programmet skulle debatten, med utgångspunkt i näringsdepartementet trixande med allmänna handlingar, handla om ifall det är ”rimligt att skattefinansierad verksamhet saboterar samhällsbärande journalistik”, samt hur relationen mellan medierna och myndigheternas pressavdelningar egentligen ser ut.

Men inledningen av debatten handlade istället om den forne försvarsministern Sten Tolgfors agerande i samband med Ekots avslöjande av Sveriges planer på att hjälpa till med en vapenfabrik i Saudiarabien.

Detta då Ekots grävande reporter Daniel Öhman (som tillsammans med Bo-Göran Bodin avslöjade Saudi-affären) var den ende reportern i panelen.

– Om jag hade sagt till Maria att vi skulle ta upp Saudi-affären minns jag inte. Men att Daniel skulle dra problem från fältet visste ju alla i panelen, sade Axel Andén till Dagens Media efter debatten.

Axel Andén krävde inte att Maria Abrahamsson skulle svara på fror om det. Tvärtom sade han inför publiken att hon gärna fick hoppa över den frågeställningen.

– Jag hade verkligen inte någon tanke att lura in henne i någon typ av bakhåll, så som hon verkar ha upplevt det. Tanken var att hon skulle vara med som en fritänkande, medieintresserad riksdagsledamot. Det var därför hon var där.

Maria Abrahamsson har ett förflutet som jurist. Fram till 2009 var hon en av Svenska Dagbladets mest profilerade ledarskribenter – ett jobb som hon lämnade för att kandidera till Riksdagen.

Dagens Media har sökt Maria Abrahamsson.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.