söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

80 ska bort från DN

Publicerad: 7 mars 2013, 13:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:53

Kostnaderna ska sänkas med 20 procent – och var femte person, totalt 80, ska bort på DN.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dagensmedia.se kan berätta att Dagens Nyheter sjösätter ett nytt, stort sparpaket.

DN ska minska kostnaderna med 20 procent. Detta innebär att var femte medarbetare ska bort. Totalt rör det sig om en personalminskning på 80 personer.

– Det stämmer. Vi har hållt ett möte och informerat personalen om det i dag, säger Peter Wolodarski, tillträdande chefredaktör på DN till dagensmedia.se.

Bakgrunden är att tidningens annonsintäkter har sjunkit kraftigt under årets början.

– Om trenden håller i sig betyder det att vi hamnar på förlust. Vi ser därför över kostnader inom hela organisationen.

Totalt har Dagens Nyheter i dagsläget omkring 240 redaktionella tjänster. Hur många av dessa som berörs av sparpaketet är inte klart.

Peter Wolodarksi uppskattar dock att det kan handla om uppemot 50 personer.

Redan i februari kunde dagensmedia.se berätta att DN riskerade att drabbas av nedskärningar.

– Det beror väldigt mycket på konjunkturen. Fortsätter det som i höst kan det absolut bli tal om nya besparingar, sade koncernchefen Jonas Bonnier då till dagensmedia.se.

I första hand är planen att sparpaketet inte ska behöva betyda uppsägningar. Ett generellt erbjudande har gått ut till hela personalen. I korthet går det ut på att medarbetarna erbjuds arbetsbefriad uppsägningstid, plus tre extra månadslöner, vid frivillig uppsägning.

DN förbehåller sig rätten att säga nej till "nyckelpersoner".

– Vi vill lösa det på frivillig basis. Vi måste minska våra fasta kostnader för att skapa utrymme för digitala och journalitiska satsningar framåt, säger Peter Wolodarski.

Sparpaketet blir den andra massiva neddragningen på Dagens Nyheter på bara några år. 2010 varslades 100 personer om uppsägning, varav 50-60 tjänster berörde redaktionen. Då erbjöds tidningens anställda sex månadslöner plus lön under uppsägningstiden om de lämnade frivilligt.

Det nya erbjudandet ger bara tre extra månadslöner, utöver uppsägningstiden. Enligt Peter Wolodarski är erbjudandet styrt av ett "beslut på koncernnivå" inom Bonnier.

– Det kommer att vara normen inom Bonnier vid denna typ av erbjudanden, säger han.

Peter Wolodarski tillträder som chefredaktör för Dagens Nyheter på måndag.

Hur känns det att presentera en så stor nedskärning bara dagar innan du blir chefredaktör?

– Jag är inte viktig i detta, men det är naturligtvis tufft för alla. Det är dock ofrånkomligt när vi ser en så kraftig minsknig av annonsintäkterna. Det är något som påverkar hela branschen inte bara oss.

Förutom personalminskningen ska tidningen skära ned på verksamheter som "inte bidrar till att stärka DN journalitiskt eller ekonomiskt". Det kan till exempel röra sig om verksamheter som DN:s mediecenter.

Enligt egna uppgifter minskade DN:s vinst med 111 miljoner kronor under 2012 jämfört med föregående år och landade på 79 miljoner kronor. I vinsten från 2011 ingick dock en reavinst på 38 miljoner kronor för försäljningen av Hemnet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev