Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

72 procent av chefredaktörerna är män

Publicerad: 15 Juli 2011, 09:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:04

Det råder en skev könsfördelning i landets tidningstoppar, enligt en ny granskning.


72 procent av landets tidningschefredaktörer är män, enligt ett granskning som nättidningen Feministiskt Perspektiv genomfört.

Könsfördelningen är jämnare bland de stora dagstidningarna – både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter leds av kvinnor – men bland de 168 dagstidningarna som tidningen granskat finns endast 47 kvinnliga chefredaktörer.

– Det finns ingen anledning att det ska se ut på det här sättet. Det finns en jämställd grund att bygga vidare på. Man måste se på vilka nivåer kvinnor sållas ut – vad är det för mekanismer som gör att kvinnor inte har lika tillträde till chefsposter som män? säger medieforskaren Gunilla Hultén till Feministiskt Perspektiv.

Utvecklingen går dock – om än långsamt – åt ett mer jämställt förhållande. En liknande undersökning för fem år sedan, genomförd av staten, visade att 83 procent av dagstidningarnas chefredadaktörer var män.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.