Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

50 journalister dödade i år

Publicerad: 29 December 2020, 08:10

”Vi får komma ihåg att en attack på en journalist även är en attack mot vår rätt till information”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Foto: Getty Images (genrebild)

Under 2020 har 50 journalister dödats i tjänst. Runt två tredjedelar av dessa har dödats i länder som inte befinner sig i krig, enligt Reportrar utan gränsers årliga sammanställning.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Andelen journalister som dödas i länder som befinner sig i krig fortsätter att minska, det visar Reportrar utan gränsers årliga sammanställning. 

Omkring en tredjedel (32 procent) av dödsfallen bland journalister har skett i krigsdrabbade länder som Syrien, Jemen, Afghanistan och Irak. 

Drygt två tredjedelar av dödsfallen har skett i länder som inte befinner sig i krig. Mexiko sticker ut i statistiken då åtta journalister dödats i landet under året. Fyra journalister har dött i Indien, tre i Filippinerna och tre i Honduras. 

Av de 50 journalister som dödats i samband med sitt arbete mördades 84 procent. Det är en ökning från föregående år då siffran låg på 63 procent. Några av journalisterna mördades dessutom på ett ytterst barbariskt sätt. I Mexiko hittades exempelvis dagstidningen El Mundos reporter Julio Valdivia Rodríguez halshuggen och tv-reportern Isravel Moses hackades till döds med machete.

Tio journalister mördades i år efter att ha avslöjat lokal korruption. 

– Journalister fortsätter att utsättas för grovt våld på grund av sitt arbete. För många kanske det framstår som att journalister som dödas i arbetet är offer för de risker de utsätter sig för i yrket, som till exempel att bevaka en väpnad konflikt, men våldet riktas allt oftare mot granskande journalister eller reportrar som rapporterar om känsliga ämnen. Vi får komma ihåg att en attack på en journalist även är en attack mot vår rätt till information, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF Sverige), i ett pressmeddelande. 

 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.