Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

4000 artiklar om Nordkorea

Publicerad: 15 April 2013, 12:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:49

Av samtliga nyhetshändelser under det första kvartalet har tillståndet i Nordkorea fått mest medieutrymme. Det är även den nyhet som engerar oss mest, enligt en färsk undersökning från Yougov och Retriever.


Ämnen i artikeln:

retrieverYougov

Undersökningen "Agenda tracker" som genomförs av medieanalysföretaget Retriever i samarbete med undersökningsföretaget Yougov visar att den senaste tidens rapportering från Nordkorea har fått störst genomslag i svenska medier.

Totalt har över 4000 artiklar publicerats under årets första kvartal. Undersökningen visar även att det är den nyhet som berör svenskarna mest.

– Dels kan det handla om att den var närmast i tid när undersökningen gjordes, men folk är genuint rädda för krig, och särskilt om det innehåller kärnvapen. 69 procent var mycket eller något arg och upprörd av nyheten, säger Stina Morian, opinionsanalytiker på Yougov i ett pressmeddelande.

Tvåa på listan kom gisslandramat i Algeriet som nämndes i över 3000 artiklar.

En annan händelse som fick stort genomslag i medierna var påve Bendedictus XVI beslut att avgå. Nyheten delades även flitigt i sociala medier, trots att få av de tillfrågade uppgav att de upprördes av påvens beslut.

Den nyhet som rapporterats sämst enligt svenska folket är när pendeltåget Saltsjöbanan till följd av en olyckshändelse åkte in i ett hus.

– Välförtjänt är dock att var tredje tycker att tågkraschen i Nacka utanför Stockholm rapporterades dåligt, även om det i grunden var SL:s information som man bara återrapporterade så hängdes städerskan ut på ett djupt olyckligt sätt. Stockholmarna är naturligtvis mest upprörda, säger Stina Morian, opinionsanalytiker på Yougov i pressmeddelandet.

De tio största mediehändelserna under årets första kvartal:

Nordkoreakrisen (4 308) Gisslandramat i Algeriet (3 175) Påven avgår/ny påve vald (3062) Köttskandalen (2 838) Masskrocken Tranarpsbron (1 169) Pistorius anklagad för mord (1 129) Chavéz avliden (1 128) Ryskt meteoritnedslag (1 069) Telias VD avgår (818) Johan Olssons VM-guld (560) Cypernkrisen (372) REVA-kritiken (350) Prinsessan Lilian avliden (325)

Siffran inom parentes anger antalet medieuppslag som omtalat saken.

Om undersökningen

Agenda Tracker kartlägger vilka händelser som fått mest publicitet i svensk media samt hur svenskar reagerar på dem.  Kartläggningen omfattar det första kvartalets största nyhetshändelser. YouGovs undersökning utfördes under 5-8 april, totalt deltog 1008 personer i undersökningen.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

retrieverYougov

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.