Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

29-åring fälls för hot mot GT – igen

Publicerad: 19 november 2014, 09:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:22

Tingsrätten dömde en 29-årig man till fängelse för hot mot Expressens västsvenska edition GT. Nu kommer hovrättens dom.


I mars föll fängelsedomen mot den 29-åring som bland annat lämnat ett paket innehållandes en koran och en kniv till GT.

Domen överklagades dock och nu har Göta hovrätt meddelat sitt beslut.

29-åringen, som är ledare för en högerextrem organisation, döms även i hovrätten.

Göta hovrätt river dock upp fängelsedomen som rörde brott mot medborgerlig frihet. Istället fälls 29-åringen för olaga hot.

Istället för sex månaders fängelse blir påföljden villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar. Hade fängelse valts som påföljd hade tre månaders fängelse dömts ut.

Thomas Mattsson kommenterar domen i sin blogg:

" Personligen tycker jag att det är bra att rättsväsendet reagerar när någon otillbörligen försöker påverka journalistik. NN hade upprörts av den samhällsviktiga rapportering som Expressen gjort om främlingsfientlighet på hajsajter som bland annat Avpixlat, men det gav honom inte rätt att gå till vår redaktion och hota med att komma tillbaka med kniv.

Eller att lite senare lämna ett paketet där med bland annat en kniv, ett paket som polisen misstänkte kunde varit en bomb. Åklagaren, Ulrica Åberg, har under huvudförhandlingarna varit tydlig med hur viktigt det är att samhället säger ifrån mot sådant här beteende", skriver han.

I domslutet skriver domstolen också att det är bevisat att 29-åringen begick brottet med syftet att påverka den allmänna opinionsbildningen.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev