Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

217 medier söker redaktionsstöd

Publicerad: 5 november 2020, 09:53

”Mediebranschen har drabbats extra hårt under pandemin och därför är vi väldigt glada över att kunna fördela ytterligare ca 500 miljoner kronor redan i höst”, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv, i pressmeddelandet.

Foto: Janne Naess

Ansökningsomgången för det nya redaktionsstödet är nu stängd. Totalt har 217 ansökningar inkommit till Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Bland de sökande återfinns dagstidningar och magasin, radio- och tv-kanaler.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för press, radio och tv

Ansökningarna ska nu handläggas och beslutas av mediestödsnämnden i december, enligt ett pressmeddelande. 500 miljoner ska fördelas.

– Mediebranschen har drabbats extra hårt under pandemin och därför är vi väldigt glada över att kunna fördela ytterligare cirka 500 miljoner kronor redan i höst, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv, i pressmeddelandet.

Redaktionsstöd kan sökas av ”allmänna nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet”. 

Stödet fastställs, för de medier som beviljas det, utifrån mediets kostnader för den redaktionella verksamheten.

Det rör sig om ett hundratal dagstidningar, varav flera gratistidningar, samt ”några radio- och tv-kanaler”. Det har även kommit in ansökningar från nyhetssajter, bloggar och magasin. Cirka 40 av de sökande har tidigare inte sökt något stöd alls hos MRPT.

 

Redaktionsstödet

Regeringen har infört ett nytt stöd inom mediestödsförordningen som kan ges till allmänna nyhetsmedier som behöver ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet. 

 

Stödet är möjligt att söka för alla typer av allmänna nyhetsmedier som dagspress, gratistidningar, webbaserade medier eller nyhetsverksamheten inom radio- och tv.

 

För 2020 har MPRT fått 500 miljoner kronor att fördela. Syftet med är att stärka nyhetsförmedling och blir ett permanent mediestöd.

 

Källa MPRT

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev