Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

21,5 tjänster försvinner på SvD

Publicerad: 8 januari 2014, 12:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:52

Förhandlingarna om neddragningar på Svenska Dagbladet är avslutade. Ett tiotal personer har accepterat avgångsvederlag.


Ämnen i artikeln:

SvD

I början av november aviserade Svenska Dagbladet att 12-15 tjänster skulle förvunna från tidningen. Några veckor senare hade omfånget vuxit till 30 tjänster.

För redaktionens del betyder det att 21,5 tjänster försvinner. När de fackliga förhandlingarna nu har avslutats står det klart att det inte blir några uppsägningar.

– Det var förvånansvärt många som tog det här avgångsvederlaget. Exakt antal är inte kommunicerat men det var ett tiotal som accepterade det. Det var ingen större dramatik, säger Thomas Berglund, journalistklubbens ordförande på SvD till Dagens Media.

Utöver de personer som accepterat avgångsvederlag försvinner ett antal vakanta tjänster, bland annat tjänster som inte tillsatts efter att medarbetare gått i pension.

Det generella avgångsvederlag som ledningen presenterade i november förra året innebär uppsägningstiden plus tre månader. Journalistklubben på SvD riktade då kritik mot ledningen för att facket inte fått vara med och förhandla om det.

– Det blir inga uppsägningar och det är vi naturligtvis väldigt glada för. Vi har klarat det här men vi vidhåller att avgångsvederlaget är alldeles för dåligt, säger Thomas Berglund.

Schibstedägda Svenska Dagbladet gjorde en förlust på 14 miljoner kronor under förra årets tredje kvartalet, vilket är en kraftig försämring jämfört med samma period i fjol då resultatet var 2 miljoner kronor.

Under 2012 kapade tidningen personalstyrkan i två omgångar. Den senare nedbemanningen – som skulle spara 40 miljoner kronor – slutade med att 60 tjänster försvann genom frivilliga avgångsvederlag.

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén har tidigare sagt att han inte tror att papperstidningen såsom den ser ut i dag kommer att finnas kvar i framtiden. I december sade han till Dagens Media:

– Men jag håller också fast vid att papperstidningen har ett berättigande även i framtiden, men jag kan inte säga i vilken form – om det blir sju dagar i veckan eller tre, eller om det bara blir utgivning i Stockholm eller i hela landet. Det hänger på hur duktiga vi är på att tjäna pengar digitalt för att bära papprets kostnader. Annonsmarknaden och läsarbeteendet är också faktorer som spelar in.

 

LÄS OCKSÅ:

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev