Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

20 år sedan Dawit Isaak fängslades – protesterna intensifieras

Publicerad: 23 september 2021, 08:42

För att uppmärksamma att journalisten Dawit Isaak hållits fängslad i 15 år hölls en manifestation på Stockholms Centralstation i september 2016. Under en vecka kunde förbipasserande prova att sitta inlåst i en kopia av Dawit Isaaks cell i 15 minuter.

Foto: Christine Olsson/TT

Idag har journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 20 år. Reportrar utan gränser, utrikesminister Ann Linde och 15 publicister kräver att han släpps.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Söndagen den 23 september 2001 greps journalisten Dawit Isaak, och har sedan dess suttit fängslad i Eritrea, utan att ha dömts av en domstol. Ingen vet var han hålls i förvar. 

Tillsammans med de kollegor som greps samma dag är han den journalist som suttit längst i fängelse i världen idag, enligt Reportrar utan gränser.

LÄS ÄVEN: Inget svar på frågan om Dawit Isaak lever 

Påtryckningar från flera svenska regeringar har inte gett något resultat. Men enligt utrikesminister Ann Linde fortsätter regeringen att med ”oförminskad kraft” försöka få honom fri.

– Vår ambassadör jobbar på frågan och våra diplomater jobbar på frågan och vi kräver att få veta att han lever, är frisk och att vi ska få tillträde till honom. Som svensk medborgare har han rätt till konsulär hjälp. Men naturligtvis är det övergripande att han måste släppas fri, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Reportrar utan gränser lämnar idag in en begäran om överprövning av ett tidigare åklagarbeslut om att avstå förundersökning av folkrättsbrott i fallet Dawit Isaak.

Organisationen vädjar till riksåklagaren att ta sitt internationella ansvar och inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten.

– Dawit Isaak, hans familj och hans kollegor borde ha fått rättvisa för länge sedan. Det har gått 20 år och det är hög tid att svenska åklagare inleder en förundersökning. Det borde inte finnas något annat alternativ än att uppfylla sina internationella förpliktelser, inte för någon stat och särskilt inte för ett demokratiskt land som Sverige, säger den iranska människorättsjuristen Shirin Ebadi, i ett pressmeddelande. 

Hon mottog 2003 års Nobels fredspris, och har nu skrivit under anmälan tillsammans med bland andra den förra domaren i Internationella brottmålsdomstolen och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, och Kanadas förre justitieminister, Irwin Cotler, liksom de svenska juristerna Jesús Alcalá och Percy Bratt

Även en rad svenska publicister tar tillfället i akt att ryta ifrån kring fallet. I en text publicerad på DN Kultur, samt i Expressen, Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet igår, kräver bland andra Aftonbladets Karin Pettersson, Dagens Nyheters Björn Wiman, Publicistklubbens Robert Aschberg och Svenska Dagbladets Lisa Irenius att den svenska regeringen omprövar sin politik för att få Dawit Isaak frisläppt.

”Regeringens arbete för frisläppandet av Dawit Isaak måste inkludera frisläppandet av alla andra journalister och människorättsförsvarare från landets fängelser, och EU:s arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i Eritrea måste inkludera Dawit Isaak”, skriver de i uppropet.

LÄS ÄVEN: Efter begärd omprövning: Fortsatt ingen förundersökning i Dawit Isaak-ärendet – RUG rasar 

 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.