Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

17 publicister i upprop: ”Sverige kan under inga omständigheter överlämna publicister till en regim”

Publicerad: 25 maj 2022, 06:55

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Turkiets president Erdogans utspel om att journalister och författare ska överlämnas får 17 svenska publicister att reagera. ”Låt oss inte hamna i Erdogans fälla när han nu försöker utnyttja en vetorätt om svenskt Natomedlemskap”, skriver de i DN.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterNyheter

Sveriges ansökan om ett medlemskap i Nato har fått Turkiets president Erdogan att kräva att svenska journalister, författare och förläggare med rötter i landet ska överlämnas. 

Det är inte acceptabelt, skriver 17 svenska publicister, däribland Göran Greider, Lisa Irenius, Karin Olsson och Björn Wiman, i ett upprop i Dagens Nyheter, det fria ordet är inte förhandlingsbart.

”Det är ingen hemlighet längre att presidenten Recep Tayyip Erdogan monterat ned demokratin och att rättsstaten Turkiet är ett minne blott. Erdogan har samlat all lagstiftande, dömande och verkställande makt i sina händer. Han tystar och fängslar journalister och andra som inte går i hans ledband. Det kan röra sig om politiker, författare, sångare och youtubers. Listan kan göras lång”, skriver man.

LÄS ÄVEN: Utgivarna kräver hårdare krav på Erdogan 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterNyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev