10 år efter Muhammedkarikatyrerna: Jyllands-Posten publicerar tomma rutor

2015-09-30 07:41  

Jyllands-Posten publicerar tomma bildrutor för att föra debatten vidare.

För tio år sedan publicerade den danska morgontidningen Jyllands-Posten tolv tecknade bilder på profeten Muhammed. Publiceringen skapade kraftiga reaktioner och ledde till en av Danmarks största utrikespolitiska kriser sedan andra världskriget.

I onsdagens tidning är den ursprungliga sidan omtryckt – men med tomma bildrutor.

Jyllands-Postens chefredaktör Jørn Mikkelsen skriver i en kommentar till publiceringen:

"Under de senaste åren har vi öppet och ärligt erkänt att Jyllands-Postens ställning är så speciell och så utsatt att vi inte kan trycka antingen nya eller gamla teckningar av profeten Muhammed.

Det gör bara ont varje gång. Det kostar bara en massa att försöka övervinna varje gång. Och varje gång känns det som ett angrepp mot vår journalistiska integritet. Det finns ingen väg runt det, vilket också i sig är det bästa beviset på hur hotad yttrandefriheten i dag är, även i ett öppet samhälle som det danska. Minst av allt, finns det anledning att försöka prata runt det."

Han fortsätter:

"Fria medier är nu under press på många olika fronter. Hotet om våld är bara en del. Vi kan inte alltid göra vad vi vill, men det första villkoret för att stå upp mot trycket är att erkänna att det är så det är. Det hjälper förhoppningsvis vår övergripande täckning av det senaste decenniet ."

De uppmärksammar även teckningarna på sin sajt.

Frida Nygren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt