Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

10 år efter Muhammedkarikatyrerna: Jyllands-Posten publicerar tomma rutor

Publicerad: 30 September 2015, 05:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:50

Jyllands-Posten publicerar tomma bildrutor för att föra debatten vidare.


För tio år sedan publicerade den danska morgontidningen Jyllands-Posten tolv tecknade bilder på profeten Muhammed. Publiceringen skapade kraftiga reaktioner och ledde till en av Danmarks största utrikespolitiska kriser sedan andra världskriget.

I onsdagens tidning är den ursprungliga sidan omtryckt – men med tomma bildrutor.

Jyllands-Postens chefredaktör Jørn Mikkelsen skriver i en kommentar till publiceringen:

"Under de senaste åren har vi öppet och ärligt erkänt att Jyllands-Postens ställning är så speciell och så utsatt att vi inte kan trycka antingen nya eller gamla teckningar av profeten Muhammed.

Det gör bara ont varje gång. Det kostar bara en massa att försöka övervinna varje gång. Och varje gång känns det som ett angrepp mot vår journalistiska integritet. Det finns ingen väg runt det, vilket också i sig är det bästa beviset på hur hotad yttrandefriheten i dag är, även i ett öppet samhälle som det danska. Minst av allt, finns det anledning att försöka prata runt det."

Han fortsätter:

"Fria medier är nu under press på många olika fronter. Hotet om våld är bara en del. Vi kan inte alltid göra vad vi vill, men det första villkoret för att stå upp mot trycket är att erkänna att det är så det är. Det hjälper förhoppningsvis vår övergripande täckning av det senaste decenniet ."

De uppmärksammar även teckningarna på sin sajt.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.