Dagens Medicin om Macchiarini: "Seriemördare"

2017-10-12 17:04  

Den skandalomsusade kirurgen har polisanmält – både Kristian Luuks tv-doktor och Dagens Medicin.

Dagens Medicin skrev i juni en artikel – som fortfarande ligger kvar på sajten – om att deras krönikör Henrik Widegren, tillika läkare och artist, släppt sitt nya album "Du är inte frisk. Du är bara inte tillräckligt undersökt". Henrik Widegren är också känd från Kristian Luuks program "Fråga Lund".

"Det är ett mer producerat album jämfört med föregångarna och drar mot pop.rock och disco, men med samma blandning av satir och trams om vårdens vardag som tidigare. Fast låten om Paolo Macchiarini är allvarligare än Henrik Widegrens tidigare alster", går det att läsa i artikeln.

Paolo Macchiarini har nu via sitt ombud Björn Hurtig gjort en polisanmälan. "Grovt förtal" menar advokat Björn Hurtig.

– Det här är allvarliga saker. Jag hoppas att JK tar upp detta och att ansvarig utgivare fälls, säger han i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren.

Henrik Widegrens ballad om kirurgen beskrivs i artikeln som "allvarlig på riktigt" och en "berättande låt". En av raderna i låten lyder "för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord". Ord som inte verkar ha gått Paolo Macchiarini obemärkt förbi.

– I dagens beslut om att förundersökningen ska läggas ned framgår det att hans huvudskäl varit att hjälpa patienter. Men i låten utpekas han som en seriemördare. Artikeln ligger dessutom fortfarande uppe på sajten, säger Björn Hurtig till Nyhetsbyrån Siren.

Åklagaren har valt att inte inleda förundersökning, och har istället lämnat ärendet vidare till JK för bedöming.

Paoli Macchiarin har kallats "skandalkirurgen" efter att hans opererationer med konstgjorda luftstrupar som misstänks ha orsakat flera människors död. Men friades tidigare i dag av åklagare.

Dagens Media har sökt Dagens Medicins ansvariga utgivare Christina Kennedy.

Simon Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt