Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Då: kritikstorm – nu debatterar barn även i Aftonbladet

Publicerad: 5 Oktober 2016, 04:00
Uppdaterad: 5 Oktober 2016, 07:12

När Nyheter24 lät en 12-åring debattera utlöste det en kritikstorm, bland annat från Aftonbladet – som nu själva låter Leo, 12, och Philip, 13, debattera försvarspolitik.


Efter Nyheter24:s publicering förra året skrev bland andra Eric Rosén, chefredaktör för Politism.se, på Twitter:

"oerhört omdömeslös publicistik när @nyheter24 publicerar förmodat "kontroversiell" debattartikel från 12-åring."

Aftonbladers ledarskribent Daniel Sweden skrev:

”Äckligt cyniskt: Nyheter 24 låter en 12-ÅRING skriva en debattext om varför han inte är feminist."

Expressens sociala medier-chef Dan Edström skrev på Twitter:

"Huge viral failure in Sweden. News site hunting clicks by letting12-yr-old explain why he's not a feminist."

Trots de hårda fördömandena har både Aftonbladet den senaste veckan låtit barn skriva debattartiklar – om försvarspolitik.

13-årige Leo Gerdén skrev på Aftonbladet debatt under rubriken: "Tvinga mig inte att döda för staten"

Han fick svar på tal av 12-årige Philip Hallberg, på samma debattsida, under rubriken "Tänk om Leo – säg ja till värnplikt".

Tilltaget har både risats och rosats i sociala medier – och diskussionen har gått het i frågan om det är rätt eller fel att låta barn skriva debattartiklar.

Både Leo Gerdén och Philip Hallberg är aktiva i politiska ungdomsförbund, CUF respektive KDU.

Leo Gerdéns artikel skickades först till Expressen, som avstod publicering eftersom att den inte ansågs tillföra tillräckligt för att motivera en så ung debattör.

– Vi blev lite förvånade att Aftonbladet publicerade de här debattartiklarna, inte sagt om det var rätt eller fel. Men man förväntar sig inte att tolv- och trettonåringar ska synas i debatten just på grund av utsattheten, säger Karolina Skoglund, tf debattchef på Expressen.

Petter Ovander, debattredaktör på Aftonbladet, säger till Dagens Media att han inte hört någon kritik om att Aftonbladet släppte fram debattörerna.

Hur resonerade ni kring att släppa fram Leo och Philip i debatten?

– De är berörda av värnplikten och vad de tycker i frågan är relevant. I det här fallet representerar de dessutom sina ungdomsförbund.

Har ni någon policy vad gäller att släppa fram minderåriga debattörer?

– Man får avgöra från fall till fall. Det är så pass sällan som det händer att vi får in debattartiklar från minderåriga. Men vi publicerar inte debattartiklar från underåriga om vi inte har tillstånd från målsman, säger Petter Ovander.

Även Expressen har publicerat debattartiklar av underåriga.

– Vad jag vet har det hänt två gånger. I det ena fallet var det av en person som precis skulle fylla 18, i det andra fallet var det en debattartikel av just Leo som handlade om åldersgräns på Facebook. Det har inte handlat om laddade ämnen, men i övrigt är vi väldigt restriktiva vad gäller ålder. Vi har en tydlig policy att man ska vara över 18 år, säger Karolina Skoglund.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.