Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Content marketing

Travel Media i konkurs – flyttar till nytt bolag

Publicerad: 17 Februari 2016, 11:21
Uppdaterad: 18 Februari 2016, 07:35

Två konkurser och miljontals kronor i skulder stoppar inte Travel Media. Via namnbyten, inkråmsaffärer och sin svåger håller Kjell Santesson liv i förlaget. För fordringsägarna riskerar det att bli dyrt.


Ämnen i artikeln:

Travel Media

– Verksamheten såldes precis innan konkursen, säger konkursförvaltaren Anders Aspegren.

Kundtidningsföretaget Travel Media skakades för tre år sedan av ett stort internt bråk. Flera sparkade medarbetare krävdes på pengar, då bolaget menade att de fått för höga slutlöner. Vd:n Kjell Santesson skyllde enligt Dagens Medias källor på en tidigare chef som ansvarat för ekonomin.

I dagsläget ger Travel Media, som nu beskriver sig som ett förlag och en produktionsbyrå, ut magasinen Voyage, Travel report, Inrikes och Cityxpress.

Svåra ekonomiska problem har nu lett till att bolaget bakom Travel Media gått i konkurs, på egen begäran, kan Dagens Media berätta.

Men Kjell Santesson driver nu – via nystartade bolag – samma verksamhet vidare. Detta trots att hans Travel Media har genererat skulder på miljontals kronor.  

– Man har inte kunnat reda ut problemen, det har blivit värre och värre, säger en källa.

Kjell Santesson presenterar sig i dagsläget som "publishing manager" på Travel Medias sajt.

Byter namn på de havererade bolagen

Inte mindre än fyra bolag har hittills används för Travel Media, visar Dagens Medias granskning.

2010 bedrevs verksamheten i bolaget Travel Media Scandinavia AB. Travel Media hade då uppdraget att producera Norwegians ombordmagasin och Arlanda Express dito. Sommaren 2010 flyttades verksamheten över till ett nytt bolag, även det med namnet Travel Media Scandinavia AB.

”Bolagets verksamhet har fram till och med 31 juni 2010 bestått av tillverkning av lampskärmar”, står det i bolagets första årsredovisning.

Det ursprungliga Travel Media bytte då namn till TM Global AB. Via ett ”inkråmsförvärv” den 1 juli 2010 köpte nya Travel Media Scandinavia över verksamheten från TM Global AB.

Sedan i oktober 2015 pågår nu två parallella konkursprocesser för båda dessa bolag. I samband med att Kjell Santesson ansökte om konkurs för de båda bolagen valde han också att byta namn på dem. Travel Media Scandinavia fick istället heta A.A.S. Online AB och TM Global bytte namn till n.o.s.e.n. tjänst AB.

Enligt konkursförvaltarens utredning har de två bolagen inga tillgångar. Tillsammans har de skulder på nära 4 miljoner kronor. Förutom Skatteverket finns fotografer, skribenter och medieföretag bland fordringsägarna. 1,8 miljoner kronor handlar om en skuld mellan de båda bolagen.

Startar nya bolag – "Pee wee" i styrelsen

Sedan konkurserna finns nu ytterligare två bolag med namnet Travel Media. Det handlar om ”Travel Media Nordic AB”, som i november 2015 registrerades för F-skatt samt i momsregistret och ”Travel Media Sverige AB”

Båda är skapade ur lagerbolag och har en 78-årig man som enda ordinarie styrelseledamot. Kjell Santesson lyser med sin frånvaro. Men som suppleant sitter Kjell Santessons svåger André Möllerfors – som även har haft samma uppdrag i de konkursade Travel Media-bolagen. Han är mer känd för allmänheten som rapparen ”Pee wee”, som var med i Sherlock och har synts bakom Petter.

Enligt Travel Medias sajt är det Travel Media Nordic AB som verksamheten nu bedrivs i.

– Jag tror att uppsåtet är att göra rätt för sig. Men det är svårt när man har jätteskulder, säger en källa.

Vill inte svara på frågor

Enligt konkursförvaltaren Anders Aspegren finns inga juridiska hinder för att upprepade gånger flytta verksamheten från ett bolag till ett nytt och försätta det gamla bolaget i konkurs. Verksamheten ska dock säljas till ett ”marknadsmässigt pris”, vilket på pappret innebär ett tillskott för konkursboet. Något som kan innebära att de som Travel Media-bolagen är skyldiga pengar kan få betalt.

Hur Travel Medias överlåtelse har skett granskas nu till den förvaltarberättelse som ska lämnas in senare i vår.

– Verksamheten såldes precis innan konkursen. Det ligger i utredningen att titta på det, säger konkursförvaltaren Anders Aspegren.

A.A.S Online AB har uppgett att bolaget har en tillgång på 1,8 miljoner kronor – som n.o.s.e.n. tjänst AB (det ursprungliga Travel Media) ska vara skyldigt bolaget. Konkursförvaltaren har skrivit ned värdet på denna fordran till noll, eftersom n.o.s.e.n AB har gått i konkurs.

Dagens Media har sökt Kjell Santesson, som inte ville svara på frågor via telefon.

– Du får skicka ett mejl så ska jag svara, säger han när Dagens Medias reporter ringer.

Han har dock valt att inte svara på det mejl med frågor om turerna i Travel Media som Dagens Media har skickat.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Travel Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.