lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Content marketing

Intellecta Corporate tar över Omvärlden

Publicerad: 14 januari 2015, 07:26

Sidas beslut att stryka tidningens granskningsuppdrag möter kritik.

Ämnen i artikeln:

Content Marketing

AA

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se


Dagens Media har t idigare berättat om turerna kring Sidas magasin Omvärlden. I november kom beskedet att tidningens pappersutgåva, som då hade cirka 4000 prenumeranter, skulle skrotas. Istället var tanken att Omvärlden skulle bli helt och hållet digital.

I samband med omgörningen aviserade myndigheten att man även ämnade byta leverantör från Arenagruppen som då producerade tidningen. Nu står det klart att det blir kommunikationsbyrån Intellecta Corporate som tar över ansvaret för Omvärlden.

– Omvärlden ska fortsätta vara först och bäst när det gäller att bevaka globala utvecklingsfrågor och bistånd. Vi ser fram emot att nå fler och öka dialogen med målgrupperna när Omvärlden får utrymme att utvecklas helt på digitala plattformar, säger Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo i ett pressmeddelande.

Samtidigt har Sida sedan tidigare beslutat att stryka delen om granskning från tidningens ägarpolicy, något som mött kritik från bland annat den avgående chefredaktören Anki Wood.

– Det känns som en nedmontering när man inte lyfter upp granskningen som en prioritet. Det är också oroväckande när man byter redaktion för att det ger den typen av arbete mindre kontinuitet. Ser man på nedmonteringen av Riksdag och Departement så började det på samma sätt, säger hon till SVT Kultur.

Samtidigt är det inta första gången Omvärlden hamnar i blåsväder. När Arenagruppen efter en upphandling 2010 fick uppdraget att producera tidningen ledde det till storbråk – och flera överklaganden.

Den moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow trodde att det hela var ”ett försenat aprilskämt”.

– Det är anmärkningsvärt att en myndighet knyter sin tidning till en organisation som så tydligt driver opinionsbildning, sade han till Dagens Media.

Ny chefredaktör för Omvärlden blir Erik Halkjaer, med erfarenhet av internationell rapportering om mänskliga rättigheter och bistånd. Redaktionen kommer att bestå både av journalister från Intellecta Corporates samt frilansare.

– Omvärlden har en lång tradition av att rapportera om och granska utvecklingspolitiken, något som jag avser att upprätthålla. Den stora utmaningen ligger i att nå både gamla och nya målgrupper via de nya digitala kanalerna, och där har Intellecta har mycket att bidra med, säger Erik Halkjaer i pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev