söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Content marketing

"Gör inte content marketing till en blå spade!"

Publicerad: 17 oktober 2014, 12:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

REPLIK. Olika aktörer inom content marketing käbblar och bär sig åt som tvååringar, skriver Björn Owen Glad, marknadschef på Spoon.

Ämnen i artikeln:

Spoon

Min son är två år gammal och har inte riktigt lärt sig att skilja på mitt och ditt. Ser han en blå spade i en sandlåda får han något suddigt i blicken och ropar upprört ”min spade”. På samma sätt har vi i dag sett hur olika aktörer inom content marketing käbblar och bär sig åt som tvååringar på jakt efter en blå content marketing-spade. Det är både ovärdigt och kontraproduktivt.

Content marketing är ett begrepp på allas läppar just nu. Och många vill ha en bit av kakan, eller i alla fall pilla russinen ur den. Traditionella contentbyråer, reklambyråer, it-lösningsföretag, pr-byråer, webbbyråer och förståsigpåare knuffas för att stå längst fram och förklara för en förvirrad bransch vad content marketing egentligen är. Alla vill äga begreppet. Som vore det en blå spade.

Content marketing är varken ett nytt begrepp (det myntades i början av 2000-talet) eller en ny form av marknadsföring. De grundläggande premisserna är de samma i dag som när John Deere startade sin kundtidning The Furrow 1895 och Guide Michelin släppte sin första guide fem år senare. Vad John Deere och bröderna Michelin hade förstått var att deras konsumenter (bönder och bilförare) inte var intresserade av produktbeskrivningar och säljsnack – de ville ha relevant, intressant och engagerande kommunikation som ger ett mervärde till produkten. Genom att ge sina konsumenter just det skapade John Deere och Michelin en relation till kunderna som både stärkte det egna varumärket och ledde till ökad försäljning.

Content marketing handlar om exakt samma sak i dag. Men på helt nya sätt. John Deere och Bröderna Michelin visste ingenting om marketing automation, podcasts, email marketing eller smartphones. Men även om de hade levt i vår tid så hade deras grundsyn varit exakt den samma. De hade antagligen flinat förundrat åt käbblet i sandlådan.

Det finns en ständigt pågående diskussion om hur content marketing kan, ska och bör definieras. Jag tänker inte skvätta något bränsle på den brasan här, men kan konstatera att det står alla fritt att definiera bäst de vill.  Det spelar ingen roll. Det handlar om marknadsföring och bra marknadsföring är den som fungerar, ger ett mätbart resultat och bevisad effekt. Det som fungerar är att skapa redaktionellt innehåll som engagerar, intresserar, berör, skapar lojalitet och triggar handling. Så var det på John Deeres tid och så är det än i dag. Även om allt är annorlunda.  Björn Owen Glad,

marknadschef på Spoon

LÄS TIDIGARE INLÄGG I DEBATTEN:

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev