Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

BVC ska prata medier och småbarn

Publicerad: 11 mars 2016, 09:24
Uppdaterad: 11 mars 2016, 09:30

Statens medieråd tar fram material om medier och småbarn till BVC. "Det är inte meningen att det ska bli en pekpinne".


Fyra av tio femåringar använder internet minst några gånger i veckan och de flesta treåringar har någon gång varit på nätet, enligt studien ”Småungar & medier”.

För att adressera det ökade medieanvändandet har Statens medieråd tagit fram ett "pedagogiskt bildmaterial" som ska användas av barnavårdscentraler i samtal med småbarnsföräldrar.

– Vi hoppas att det ska leda till inspirerande samtal om vad man tittar på, hur ofta och varför. Det är inte meningen att det ska bli en pekpinne, det är mer som ett sätt att möta den verklighet vi befinner oss i och reflektera kring barns medieanvändning, säger Helena Dal, verksamhetsansvarig för information och vägledning vid Statens medieråd, till Dagens Media.

Bilderna, som fokuserar på barn upp till fem år, visar vardagssituationer där mobiler, surfplattor och tv-apparater spelar en stor roll.

– Det är första gången vi riktar oss till så här unga barn. Bakgrunden till det här är att vi har sett att medieanvändningen har ökat, både bland föräldrarna själva, men framförallt bland yngre barn. Samtidigt fick vi kontakt med barnavårdscentraler som berättade att de ofta fick frågor från föräldrar kring medieanvändning, säger Helena Dal.

Några riktlinjer för hur mycket barn ”ska” använda medier finns dock inte.

– Tidigare har man använt amerikanska läkarföreningens riktlinjer för skärmtid, men det är viktigare att prata innehåll än skärmtid. Det är något förenklat att säga att ex antal timmar gör si och så. Det handlar snarare om att reflektera kring om man slentrianmässigt använder en apparat som barnvakt, vad barnen ser och i vilka situationer. Vi hoppas också att det ska hjälpa barn att utveckla kritiska ögon, utifrån sin ålder.

Materialet har tagits fram i samarbete mellan Statens medieråd och Barnhälsovårdsenheten i Stockholms län.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.