Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Branschens reaktioner på Stampens nya ägare

Publicerad: 15 December 2016, 09:27
Uppdaterad: 15 December 2016, 09:42

Mediebranschen ställer sig kritisk till att summan på 81 miljoner ska kunna säkra krisande Stampens framtid.


Ämnen i artikeln:

StampenGTExpressen

Igår kom beskedet att Stampen får nya delägare, som investerar sammanlagt 81 miljoner kronor i den krisande koncernen.

Stefan Melesko, medieforskare, betvivlar att den summan är tillräcklig för att rädda Stampen, och menar att det ska mycket mer till för att kunna säkra mediejättens framtid.

– Min spontana reaktion med tanke på de utbetalningar och påfrestningar som ligger framåt, är att det är lite. Företaget är mycket lågt värderat jämfört med tidigare eftersom 80 miljoner kan ge nästan hälften av ägandet, säger han till GT.

Han menar vidare att det kan bli aktuellt med ytterligare nedskärningar inom Stampen. 

– Ja, om man inte får ett starkt resultatlyft, vilket inte verkar så sannolikt. Man kan bättra på kassaflödet som ska hjälpa till att betala räntor och amorteringar och de skulder som måste lösas ut, genom att föra ner det i verksamheten så att man minskar antalet anställda och skär bort andra kostnader. Men det är långsiktigt ingen bra väg för överlevnad, fortsätter Stefan Melesko.

Även GT:s Csaba Perlenberg, ledarkrönikör och debattredaktör, menar i en analys att summan 81 miljoner är "häpnadsväckande låg":

"Den blygsamma investeringen går stick i stäv med den bedömning som finansmannen Peter Gyllenhammar och bolaget Front Office gjorde i slutet av september efter att det blev känt att deras bud om ett helt uppköp av Stampen nobbats av Peter Hjörne", skriver han och ställer sig även kritisk till sammansättningen av nya ägare:

"Är nya ägare som i dag driver rederiverksamhet, sköter fastigheter och äger enarmade banditer de som besitter bäst publicistisk kunskap och har de mest progressiva idéerna om hur nyhetsverksamhet ska möta framtiden an? Är lokala ägare med vänskapliga relationer och familjeband till Peter Hjörne verkligen de som kan ställa de skarpa och iskalla kraven gentemot Stampen som bolaget troligtvis kommer behöva möta inom kort?"

Även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ställer sig frågande till om de 81 miljonerna räcker för att rädda Stampen, och skriver i sin blogg att många hoppas att koncernens vd Martin Alsander har rätt när han kallar detta " Den sista pusselbiten i vår räddningsplan”.

Han menar vidare att det "hade varit en katastrof om Stampens tidningar inte hade överlevt det här" och skriver:

"Stampen kändes kanske inte som det mest självklara investeringsobjektet av alla prospekt som nog landar på finansherrarna här ovans bord, givet alla turer i Stampen kring aktieutdelningar och pensionsavtal och momsskulder och stora skattefordringar. Så det är förstås bra att det i goda vänners lag ändå finns de som trots allt vill satsa på tidningar".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

StampenGTExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.