Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Branschen i gemensamt upprop kring EU-direktiv

Publicerad: 11 september 2018, 06:18
Uppdaterad: 11 september 2018, 06:32

Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och TU – Medier i Sverige går samman för att stå upp för nytt direktiv om upphovsrätt.


Ämnen i artikeln:

TUSveriges Tidskrifter

Imorgon onsdag hålls en omröstning i EU-parlamentet kring det så kallade DSM-direktivet. Direktivet syftar till att slå fast vissa gemensamma bestämmelser kring upphovsrätt på nätet.

Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och TU – Medier i Sverige har gått samman i ett gemensamt upprop för att belysa sin ståndpunkt i frågan. Det gemensamma brevet har skickats till alla svenska EU-parlamentariker.

I brevet skriver Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och TU att de vill klara ett par saker kring det nya direktivet, då det förekommit en del felaktiga påståenden i debatten.

"För tidnings- och tidskriftssektorn är det ett allt större problem att vissa kommersiella aktörer tillskansar sig mer och mer av de annonsintäkter som tidnings- och tidskriftsinnehåll genererar, utan att betala för innehållsproduktionen. Det är därför helt centralt att förutsättningarna för att kunna producera kvalitétsjournalistik stärks. Den föreslagna rättigheten är en viktig del i en sådan utveckling vars primära syfte är att få inbringa pengar för journalistiken, inte att stämma för intrång".

Direktivet har varit omdebatterat på grund av en så kallad "länkskatt" som innebär att det kan krävas en avgift för att länka till en annan hemsida. Men hyperlänkar är undantagna från rättigheten, skriver aktörerna.

"Talet om en länkskatt är således helt felaktigt".

De fortsätter:

"Det finns naturligtvis aktörer vars maktpositioner skulle påverkas av en Publishers’ Right, aktörer som nu för en högljudd kamp mot en sådan rättighet. Vi, som företräder de olika delarna av den bransch som faktiskt berörs, är dock övertygade om att en Publishers’ Right kommer att vara ett viktigt instrument för att kunna se till att användning av journalistiskt material sker på rimliga villkor".

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUSveriges Tidskrifter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.