Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Bonnierbolag stäms för avtalsbrott

Publicerad: 8 December 2016, 17:07
Uppdaterad: 8 December 2016, 17:23

Upphovsmännen bakom "Djurskyddarna" stämmer bonnierägda Scandinavian Talents för avtalsbrott. Foto: Skärmdump från TV4

Upphovsmannen bakom TV4:s "Djurskyddarna" begär 500 000 i skadestånd.


Ämnen i artikeln:

Bonnier ABTV4

Det Malmöbaserade produktionsbolaget Bill of Sweden stämmer Bonnierägda Scandinavian Studios för avtalsbrott.

Scandinavian Studios grundades av Anna Bråkenhielm och Bonnier 2011. Sedan 2015 är det ett dotterbolag till Nyhetsbolaget.

Enmanna-företaget Bill of Sweden och samarbetspartnern Ninja Produktion sålde i början av 2014 grundidén till vad som skulle bli TV4-programmet ”Djurskyddarna”. Scandinavian Studios ville inte betala ut någon "finders fee", det engångbelopp som betalas ut för rättigheterna till ett format. I stället avtalades att de båda upphovsmännen skulle garanteras rätten till att vara inspelningsteam för alla framtida säsonger av programmet som Scandinavian Studios producerade.

– Vi hade jobbat med Scandinavian Studios förut, och eftersom vi visste att de var väldigt toppstyrda, så pratade vi mycket med deras representant om vikten av lyhördhet och att vi ville att kommunikationen skulle fungera bra i samarbetet, berättar Bill Watts, som är grundare av produktionsbolaget Bill of Sweden, till Dagens Media.

Trots det så dröjde det inte länge innan det skar sig mellan Bill of Sweden, Ninja Produktion och producenten som Scandinavian Studios utsett.

– Producenten var trevlig och bra, men han hade ideér som vi inte alls tyckte funkade. Varken inspelningsteamet eller seriens huvudkaraktär, säger Bill Watts och fortsätter:

– Vi påpekade tydligt men diplomatiskt till Scandinavian Studios att vi tyckte att han var inne på helt felt spår.

Kort efter det avslutade Scandinavian Studios samarbetet med Ninja Produktion, vilket gav upphov till en utdragen tvist som slutade med förlikning.

– Han fick kicken på studs, berättar Bill Watts.

Samtidigt som Ninja Produktion sparkades, ringde Scandinavian Studios dåvarande vd Jessica MacDowell upp Bill Watts, med varningen att produktionsbolaget skulle gå samma öde till mötes om han inte accepterade producentens direktiv.

Bill of Sweden var sedan med och spelade in sex avsnitt av ”Djurskyddarna”, och det rullade på ganska bra. Scandinavian Studios hade vid det här laget tagit in en annan producent. Dokumentärserien gick på TV4 på torsdagar under bästa sändningstid, och tittarsiffrorna var bra. På omvägar fick Bill Watts då veta att en andra säsong planerades, och han ringde upp Scandinavian Studios. Inga av upphovsmännen hade tillfrågats om att vara inspelningsteam.

Det visade sig att Scandinavian Studios nya redaktör planerade att byta ut hela inspelningsteamet. Bill of Sweden fick ett erbjudande om att medverka i väldigt liten grad, under hösten 2015. Bill Watts skulle dessutom behöva bestämma sig samma dag.

- Det gick inte att ta på allvar. Jag skulle få vara med och filma en dag i veckan. Vi hade redan ett avtal, och dessutom kring en idé som var min från början, säger Bill Watts.

Bill of Sweden bestämde sig att stämma Scandinavian Studios för avtalsbrott. Produktionsbolaget har begärt ett skadestånd av Bonnierbolaget på drygt 500 000 kr, som Nyhetsbolaget har nekat till att betala.

Åsa Tillberg, vd för Nyhetsbolaget:

– Programmet görs inte längre, och allt detta inträffade innan Nyhetsbolaget tog över. Det är vi som får hantera stämningen, men jag kan inte säga mycket mer än så. Det är historia.

 

Scandinavian Studios är ju fortfarande kvar inom Bonnierkoncernen, borde inte det spela in?

- Bonnier är en koncern som består av många olika affärsområden med många olika företag. När han arbetade för Scandinavian Studios tillhörde bolaget affärsområdet Growth.

Borde ni inte ta ansvar för de avtal som tidigare vd:n ingått?

– Scandinavian Studios har betalat honom, vår ståndpunkt är att inget avtal har brutits.

 

Bill of Swedens grundare Bill Watts:

– Scandinavian Studios har fortfarande ansvar, oavsett om någon annan har tagit över så måste de respektera tidigare överenskommelser. Allt annat är oseriöst. Det är fortfarande Bonnier som som är ägare och de får internt reda ut vem som ska ta kostnaden, säger William Watts och fortsätter:

– För mig är principen viktigare än pengarna. Klimatet är hårt i tv-produktionsbranschen, men det finns gränser. Det är en sak om en person i nöd rånar mig på gatan, men ett företag med tjusiga kontor på Östermalm, som umgås i fina salonger i Cannes? Så får det inte gå till.

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier ABTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.