fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Bonnier tvingas behålla majoriteten av Børsen

Publicerad: 24 januari 2017, 12:16
Uppdaterad: 24 januari 2017, 14:34

"Vi hade förväntat oss att affären skulle gå igenom", säger Bonniers vd, Tomas Franzén. Foto: Janne Naess

UPPDATERAD. Efter danska konkurrensverkets invändningar blir Bonnier AB och JP/Politikens Hus gemensamma ägare av den danska affärstidningen Børsen.

Ämnen i artikeln:

Bonnier

HF


I början av 2016 ingick Bonnier AB och JP/Politikens Hus ett avtal som gick ut på att att JP/Politikens Hus skulle förvärva Børsen.

En affär värd drygt 1 miljard svenska kronor.

Men affären stötte på patrull och danska konkurrensverket hade invändningar på köpet.

Därför går de båda parterna vidare med en affär som innebär att JP/Politikens Hus förvärvar ett minoritetsägande.

Affären görs till samma värdering av Børsen som vid den ursprungliga överenskommelsen–  vilket innebär att JP/Politikens Hus nu betalar 400 miljoner danska kronor för 49,9 procent av bolaget.

Bonnier äger efter affärens fullbordande 50,1 procent och JP/Politikens Hus 49,9 procent. Det betyder alltså att Bonnier behåller huvudägandet över Børsen

Till Dagens Media kommenterar Tomas Franzén, vd för Bonnier, affären.

– Vi hade förväntat oss att affären skulle gå igenom men danska konkurrensverket bedömde att JP/Politikens Hus skulle få en för stark ställning i och med köpet, säger han och fortsätter:

– Så vi gjorde denna affär istället vilket innebär att vi äger 50,1 procent. Det är fortfarande ett bra pris och en bra affär, det är en stabil och lönsam produkt. På detta sätt får vi ändå in en halv miljard och kan få så mycket utrymme som möjligt för fortsatta digitala satsningar.

Men 500 miljoner är ändå mycket pengar, hur kommer det påverka de planerade satsningarna?

– Vi har en portfölj med en mängd olika tillgångar. Det ger oss ändå förvärvsutrymme kan man säga, eftersom vi inte fått några pengar har vi ju heller inte använt dem. Med halva affären ökar vi ändå förvärvsutrymmet och säkerhetsställer utrymme för fortsatta investeringar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev