fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Bonnier satsar 2,5 miljarder digitalt

Publicerad: 22 september 2016, 07:56
Uppdaterad: 22 september 2016, 11:06

Europeiska investeringsbanken, EIB, har beviljat ett lån om motsvarande 950 miljoner kronor till Bonnier. Nu kan Dagens Media berätta att lånet enbart motsvarar 40 procent av satsningen. Totalt ska Bonnier investera knappt 2,5 miljarder i det digitala omställningsarbetet – och rädda mediejobben.

Ämnen i artikeln:

Tomas FranzénBonnier

VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


Lånet från den Europeiska investeringsbanken, EIB, löper över nio år och ska finansiera Bonniers digitala transformation. Men lånet motsvarar enbart 40 procent av bolagets satsning.

– Den totala kostnaden av projektet är estimerat till 253 miljoner euro, motsvarande 2,43 miljarder kronor, säger en talesperson för EIB.

EIB kommunicerar inte villkoren på lånet utan hänvisar till Bonnier. Talespersonen pekar på kommersiell känslighet men förklarar att ett lån hos dem oftast är väldigt konkurrenskraftigt.

– Vi är en investeringsbank men vi måste inte göra vinst och därför kan vi ha väldigt små marginaler. Vi är en del av EU men inte ägt av EU. Varje medlemsland äger en viss procent av EIB. Det bidrar till att vi får väldigt höga kreditbetyg och därför får låga inlåningsräntor.

Lånet är avsett att stärka produktionen av lokalt medieinnehåll i Norden. Mer konkret handlar det om satsningar på bland annat innehållstjänster, nya plattformar och innehållsproduktion – och då i huvudsak rörlig bild. Men kanske framför allt ska lånet hjälpa Bonnier att skapa nya jobb inom mediebranschen

– Det kan finnas projekt som vi vet skulle kunna generera mycket pengar – men inte skapa jobb. Då säger vi alltid nej, talespersonen.

På frågan hur resterande 60 procent av satsningen finansieras säger Bonniers kommunikationschef David Salsbäck att bolaget finansierar investeringar genom att återinvestera pengar i verksamheterna.

– Vi presenterade ett antal projekt för EIB, men den summa vi sökte var också den vi fick, säger han och fortsätter:

– Vill vi ta upp lån så har vi alltså över 7 miljarder i tillgängliga låneramar. Det lån vi har tas upp på koncernnivå, och alltså inte för specifika projekt, säger han.

Varför beviljades Bonnier det här lånet?

– Vi har beskrivit vilka investeringar vi vill göra de närmaste åren, framför allt under 2017 och 2018 – och de tyckte uppenbarligen att vår beskrivning var intressant.

Hur är lånet villkorat?

– De exakta villkoren, som ränta, är inget vi offentliggör. Men det var attraktiva villkor och lånet är en bra beståndsdel i finansieringen av våra investeringar i digital omställning, säger David Salsbäck.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev