Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Bonnier öppnar för att sälja fler verksamheter

Publicerad: 4 september 2018, 06:04
Uppdaterad: 4 september 2018, 06:18

Bonnierskrapan på Torsgatan i Stockholm.

I somras sålde Bonnier sitt största affärsområde, Bonnier Broadcasting. Nu säger koncernens styrelseordförande att det inte är uteslutet att fler Bonnierbolag säljs helt eller delvis.


Ämnen i artikeln:

BonnierTomas Franzén

I går kom nyheten om att Bonniers olika affärsområden från och med 2019 blir egna självständiga bolag, och att Tomas Franzéns roll som koncern-vd i samband med förändringen kommer att försvinna.

Sitt största affärsområde, Bonnier Broadcasting, sålde koncernen som bekant till Telia för 9,2 miljarder i somras. Under hösten förväntas den rättsliga prövningen vara klar. Den pågående affären har fått Bonnier familjen att fundera på framtidens företagsstruktur.

Om Bonniers tålamod gällande på de blivande bolagen inom koncernen, som gått mindre bra ekonomiskt, säger Carl Johan Bonnier till Dagens Industri:

– Våra grundvärden är fortfarande att försvara det fria ordet och jobba inom förlags- och tidningsverksamhet. Det är klart att vi kommer att ha en flexibilitet, men det finns grader i flexibiliteten. Vi har en tradition inom den verksamheten, och den kommer vi att bevara. Men självklart måste man bli mer snabbrörlig och mer flexibel.

Carl-Johan Bonnier, som Bonnier AB:s styrelseordförande säger till tidningen att de i framtiden kan komma att sälja delar av eller hela affärsområden, men att koncernen som huvudregel kommer att vara långsiktiga ägare.

De nya bolagen blir:

Adlibrisgruppen, vd Johan Kleberg

Books, vd Håkan Rudels

Broadcasting, vd Casten Almqvist

Business to Business, vd Karmo Kaas-Lutsberg

Magazines, vd Lars Dahmén

News, vd Anders Eriksson

SF Studios, vd Michael Porseryd

Ventures, vd Ulrika Saxon

I Bonnier ingår också Bonnier Fastigheter, som leds av vd Tomas Hermansson och Boninvest som leds av Erik Haegerstrand.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BonnierTomas Franzén

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.