Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

"Blandning mellan illa förtäckta hot och propaganda"

Publicerad: 23 September 2016, 05:00
Uppdaterad: 23 September 2016, 07:09

I somras fick frilansjournalisten Jojje Olsson veta att han nekas nytt visum i Kina – nu får han ta emot inlägg om hot och propaganda.


I sju år har frilansjournalisten Jojje Olsson arbetat i Kina där han bland annat skrivit böcker och reportage om den politiska utvecklingen i landet. I somras fick han veta att han nekas nytt visum i Kina.

För några dagar sedan publicerades ett inlägg om Jojje Olsson på bloggen "kinarummet.wordpress.com" där författaren bland annat skriver:

"Jojje Olsson kan nog skratta sig lycklig att han bara blev portad från Kina, de kriminella verksamheter han under åratal tycks har ägnat sig åt, enligt Kinas lagar, har, i vissa försvårande omständigheter, tidigare lett till dödsstraff."

Jojje Olsson berättar att han fick reda på blogginlägget efter att personen som skrivit det mejlat en länk till Jojje Olssons förlagsredaktörer.

– Inlägget är en blandning mellan illa förtäckta hot mot mig och propaganda för Kina, säger Jojje Olsson till Dagens Media.

Däremot känner han sig inte speciellt orolig eftersom hot mot både utländska och inhemska journalister är vanligt i Kina.

Att Kina har anställda som arbetar med att framföra en positiv bild av landet är inte nytt. I år presenterade Harvard en rapport där det uppskattas att Kinas myndigheter varje år skriver 488 miljoner inlägg och kommentarer på landets sociala medier och internetforum i syfte att kontrollera bilden av Kina.

I juni köpte Kinas ambassad i Sverige en helsideannons i Svenska Dagbladet där Kinas ambassadör i Sverige förmedlade sin syn på konflikten i Sydkinesiska havet under rubriken "Sanningen om problemet i Sydkinesiska havet”.

Om personen bakom bloggen är ett "kinesiskt troll" menar Jojje Olsson att det är ett ytterligare steg i Kinas försök att kontrollera bilden av landet utanför landsgränserna.

– Jag kan inte med hundra procents säkerhet veta att det handlar om kinesiska troll, men det är sannolikt, säger Jojje Olsson och fortsätter:

– Förut har de skrivit på stora språk som engelska och kinesiska men nu verkar det som om de även skriver på mindre språk som svenska. Det skulle i så fall ligga helt i linje med att Kina kollar mycket noggrannare på vad som skrivs om Kina utomlands.

Efter att Jojje Olsson nekats visum till Kina har han istället bosatt sig i Taiwan för att fortsätta bevaka den politiska utvecklingen i Kina.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.