Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Bjöd in, portade – och bjöd in igen

Publicerad: 28 December 2016, 07:00
Uppdaterad: 22 December 2016, 14:38

ÅRET SOM GICK. Bokmässan, Audi, SVT och Grand Hôtel – ängsligheten nådde nya nivåer under 2016.


Ämnen i artikeln:

AudiBokmässanSVT

Först fick den högerpopulistiska tidskriften Nya Tider ställa ut på Bokmässan. Men kritiken lät inte vänta på sig mot arrangörerna, som snart gav vika, drog i handbromsen och portade Nya Tider.

Bok & Bibliotek, som arrangerade mässan, skulle dock ändra sig igen: Det ingångna avtalet skulle fullgöras.

En ny kritikerstorm väntade, hanteringen kallades den "pajigaste någonsin" och virrvarret tog fart på nytt när SVT:s Aktuellt släppte fram Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk i en direktsänd debatt.

Frågan om vem som skulle få medverka i debatten i Aktuellt blev en debatt i sig. Som lök på laxen kom en diskussion i Aktuellt mellan Jan Helin, Janne Josefsson och Nike Nylander mest att likna ett personalmöte. "Vad är det som händer på SVT?", frågade sig branschen. Det hela landade i att Aktuellt anmäldes till Granskningsnämnden och SVT kallade personalen till krismöte.

Om Bokmässan utgjorde startskottet på höstens förvirrade sätt att förhålla sig till kontrakt och åsiktsstormar skulle Grand Hôtel snart följa upp med en pudel. Det hela började med att Sverigedemokraterna tilläts arrangera en gala med 400 gäster varav flera från europeiska främlingsfientliga partier. På Facebook surnade folk till rejält, sänkte Sveriges lyxigaste hotells omdömen i botte¬n samtidigt som svavelosande kommentarer riktades mot hotelljätten. Men Grand Hôtel stod på sig och galan genomfördes.

Filip Odelius, marknadschef på Grand Hôtel, kallade det för en "pr-mardröm" men flaggade också för att kritiken inte kom som en överraskning.

– Vi var förberedda, sade han och underströk för Dagens Media att de inte skulle vidta några drastiska åtgärder.

Men den följande veckan kom den: pudeln.

– Vi kan också konstatera att vi borde ha brutit kontraktet så fort vi förstod att detta arrangemang kommer att skapa starka reaktioner både hos våra gäster och våra medarbetare, skrev Grand Hôtel i ett pressmeddelande.

Senare under hösten skulle kritikerna få anledning att ryta ifrån igen när Akademibokhandeln ställde in en författarträff med Gellert Tamas, aktuell med boken "Det svenska hatet", av säkerhetsskäl, trots att inget konkret hot uttalats.

Det fick Författarförbundet, Journalistförbundet och Svenska PEN att gå samman i ett öppet brev under rubriken "Akademibokhandeln rullar ut röda mattan för hot och hat".

Den ängsliga hösten rundades av med Audis hantering av Kakan Hermansson, som inför en kampanj anlitades för att formge en version av modellen q2.

Plötsligt kom två år gamla tweets upp till ytan där Kakan gav uttryck för förakt mot polismakten.

Det utlöste en kritikerstorm både mot Audi och Kakan.

Tweetsen hade hon bett om ursäkt för, men Audi var snabba med att trycka på sparka-knappen. Slutet för Kakan Hermanssons samarbete med Audi, men även med Regionmuseet i Kristianstad – där hon fick ställa in en invigning till följd av den storm av hot och hat som riktades mot henne.

Ämnen i artikeln:

AudiBokmässanSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.