Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Bekräftat: Flera tjänster försvinner på Expressen

Publicerad: 4 september 2018, 08:54
Uppdaterad: 4 september 2018, 13:44

Expressens tv-studio. Foto: Janne Næss

Expressens journalistklubb bekräftar att flera tjänster försvinner och vakantsätts på tidningen. Bonnier News vd menar samtidigt att inga neddragningar är på gång: "Han ser det kanske snarare som en korrigering av verksamheten", säger Expressens Jan Spångberg om vd:n Anders Erikssons lägesbeskrivning.


Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsExpressen

Dagens Media berättade i går om planerade neddragningar på Bonnier News, där bland annat Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen och HD-Sydsvenskan ingår.

Enligt flera källor ska redaktionerna ha fått direktiv om att skära i rörliga kostnader. Framförallt bemanningsanställda sades beröras.

Bonnier News vd Anders Eriksson skriver i ett mejl till Dagens Media att det inte är några neddragningar på gång. Samtidigt bekräftar Expressens fackordförande i journalistklubben, Jan spångberg, att Expressen gör nedskärningar.

– Det är ingen hemlighet att vi har förhandlat om neddragningar på Expressen, och att ett antal tjänster försvinner, samtidigt som ett antal vakantsätt, säger han.

Vd:n Anders Eriksson skriver i sitt mejl:

"Vi planerar inga 'neddragningar' eller uppsägningar. Tvärtom har vi i år ökat våra redaktionella kostnader och bemanning. Vi har bara under de första sju månaderna i år ökat våra redaktionella investeringar med 40 miljoner svenska kronor jämfört med 2017. Vi investerar även betydligt mer i digital utveckling, IT och affärsutveckling".

Enligt Anders Eriksson rör det sig om ökade investeringar på cirka 100 miljoner svenska kronor hittills i år för Bonnier News, och han skriver att han har uppmanat organisationen till återhållsamhet när det gäller rörliga kostnader under resten av året. Detta för att säkerställa att affärsområdet, som från och med 2019 blir ett eget bolag, når lönsamhetsmålen för året.

"Våra intäkter utvecklas enligt plan med kraftig tillväxt i våra digitala intäkter, både läsarintäkter och annonsintäkter, men vi har fått en hel del oplanerade kostnader av engångskaraktär i år, bland annat kopplat till uppstarten av Premo (morgondistribution i Stockholm), höjda papperspriser, GDPR och uppskriven pensionsskuld på grund av ökad förväntad livslängd. Trots vår starka intäktsutveckling, behöver vi därför hålla igen lite".

Anders Eriksson säger att det kan innebära att Bonnier News kortsiktigt minskar på vikariebemanning, men att det är upp till varje redaktion att hantera.

Enligt uppgift till Dagens Media är det främst Expressen som kommer att få känna av besparingen. Expressens Jan Spångberg tycker inte att Anders Erikssons beskrivning av läget är tillräckligt detaljerad, med avseende på förhandlingarna på tidningen.

Enligt Jan Spångberg kommer mellan 10 och 20 tjänster på kvällstidningen att vakanssättas. Ambitionen är emellertid att återbesätta dem vid årsskiftet när det "går bättre". Samtidigt så försvinner knappt 10 tjänster helt från organisationen.

På frågan om det är någon särskild redaktionell roll som drabbas svarar han:

– Nej, det är osthyveln som gäller. Det skärs inte i någon särskild del.

Om vd:n Anders Erikssons bild av de kommande förändringarna på Bonnier News säger han:

– Åtta till nio tjänster kanske inte känns mycket för honom, han ser det kanske snarare som en korrigering av verksamheten. Det som sker nu mäter sig ju inte med de stora neddragningarna som skedde på Expressen 2014 och 2016.

Det är inhopparna och vikarierna från Marieberg Media som drabbas när Expressen ska hantera sin ekonomiska svacka.

­ – Det är ett elände och för jäkligt trist att det alltid är bemanningsanställda som råkar värst ut, utan att tidningarna behöver ta något ansvar. Det är osmakligt och orättvist mot dessa unga killar och tjejer som försöker ta sig in.

Jan Spångberg beskriver situationen på Expressen just nu som rörig för vikarier och bemanningsanställda.

­– Detta förhandlades klart förra veckan, och nu är det en massa saker som ska genomföras.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.