Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Åsa Tillberg Widell: "Den ideella sektorn har funnits länge i tankarna"

Publicerad: 18 maj 2018, 12:49
Uppdaterad: 18 maj 2018, 12:57

Åsa Tillberg Widell.

Som ny generalsekreterare för Sverige för UNHCR vill Åsa Tillberg Widell hålla engagemanget för flyktingarnas situation uppe, då debatten kring flyktingfrågan hårdnar i Sverige. Att lämna journalistrollen var dock inte ett helt lätt beslut. "Det har ju varit min yrkesidentitet hela min karriär", säger hon till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Åsa TillbergNyhetsbolagetBonnier

Det var förra augusti som Åsa Tillberg Widell valde att efter 27 år lämna Bonnier-koncernen, då hennes roll som vd för Nyhetsbolaget försvann i samband med beslutet att Nyhetsbolaget skulle slås ihop med TV4.

Igår stod det klart att hon lämnar mediebranschen helt och hålet, då hennes nya roll med start i augusti blir som generalsekreterare för FN:s flyktingorgan UNHCR:s insamlingsorgan Sverige för UNHCR.

Åsa Tillberg Widell säger till Dagens Media att hon varit intresserad av den ideella sektorn en längre tid.

– Som ett möjligt alternativ har den ideella sektorn funnits länge i tankarna. Jag vill engagera mig i någonting som känns viktigt och meningsfullt och när det här jobbet dök upp kändes det som ett drömjobb. Flyktingfrågan är en av världens mest aktuella frågor – nästan 70 miljoner människor är på flykt idag och den siffran ökar otroligt fort åt fel håll.

Hon tror att den ideella sektorn ligger nära till hands för många journalister, då många har valt sitt yrke med en ambition att förändra och förbättra samhället och världen i stort.

– Däremot kunde jag ju som journalist inte ta ställning, så på det sättet är det här ganska motsatt från det jag gjort tidigare.

Tankarna på att lämna mediebranschen helt och hållet hade hon redan då det stod klart att hennes roll som vd för Nyhetsbolaget skulle försvinna.

– Men jag ville ta mig tid att verkligen tänka efter kring vad jag ville göra härnäst och se vad som dök upp.

Var det ett svårt beslut att ta att lämna mediebranschen?

– Både och skulle jag säga. Nyhetsbolaget avvecklades på ett sätt som inte var mitt beslut, men på sätt och vis var det ett kvitto på att vi hade lyckats då TV4 ville ha oss  tillbaka – det ville man ju inte fem år tidigare. Samtidigt kände jag mig redo att prova på någonting nytt. Det är ju ett privilegium när man har ett avtal som vd som ger en lite tid på sig att fundera över vad man vill göra härnäst. Så jag känner att det kom vid rätt tidpunkt i livet, men beslutet att lämna rollen som journalist var inte lätt. Det har ju varit min yrkesidentitet hela min karriär.

Har du hunnit tänka någonting kring vad du vill göra i rollen som generalsekreterare för Sverige för UNHCR?

– Det är jättesvårt att säga innan jag är på plats och har pratat med alla som jobbar där idag. Men en viktig uppgift ser jag i att hålla uppe engagemanget för flyktingarnas lidande. Det fick ju en väldigt boost 2015 och 2016 när det kom väldigt många flyktningar till Sverige, flyktingarnas situation kom plötsligt väldigt nära inpå. Det starka engagemanget bidrog till ett kraftigt ökat givande. Just nu hårdnar debatten i flyktingfrågan i Sverige och då gäller det att vi gör allt vi kan för att det inte ska innebära att svenskarna slutar att skänka till världens flyktingar. Störst antal flyktningar tas ju emot av fattiga länder, oerhört många fler än vad Sverige och Europa tar emot, och där behövs FN.

Hur står det till med kunskapen kring flyktingfrågan i Sverige idag?

– Jag tror ändå att den är ganska god, givet att så många människor blev engagerade när det kom så många flyktingar hit, från bland annat Syrien. Men samtidigt finns det alltid mer man kan göra där. Det handlar inte bara om kunskap, utan om att få in mer hjärta i frågan och att hitta sätt att få människor att bättre kunna sätta sig in i flyktingars situation.

Hur mycket skiljer sig den här ledarrollen från de du tidigare haft inom mediebranschen?

– Jag tror faktiskt att det finns stora likheter, just för att det handlar om att jobba med människor som är besjälade av ett högre syfte i det som de gör. Precis som bland journalister finns det inom den ideella sektorn starka individer med starka åsikter. Sådana människor är det väldigt roligt att jobba med.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.