Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Åsa Linderborgs attack: "Generande ryggradslöst"

Publicerad: 3 Oktober 2016, 13:28
Uppdaterad: 4 Oktober 2016, 07:18

Åsa Linderborg går till hårt angrepp på ängsligheten inom medie- och kulturpolitiken, och lägger ett tungt ansvar hos Alice Bah Kuhnke.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetURBokmässan

I en krönika i Aftonbladet addresserar kulturchef Åsa Linderborg idag den senaste tidens uppmärksammade händelser kring både Bokmässans hantering av Nya Tiders deltagande och UR:s påstådda djupintervjuer med personalen.

Hon går till hård attack mot den rådande kulturpolitiken, som hon menar ”tystar oliktänkande”.

Åsa Linderborg skulle ikväll ha deltagit i ett samtal på Stockholms Stadsbibliotek, som skulle handla om scenkonsten och normkritik. Samtalet ställdes dock in under helgen, med anledning av att arrangören, Nationella Dramaturgiatet, inte ”pallade ett drev mot samtalets upplägg”.

Kritiken, främst formulerad av den separatistiska organisationen Black Coffee, handlar om programmet och deltagarna, där man bland annat ska ha ifrågasatt regissören Stellan Larssons och konstnären Makode Lindes medverkan. För att skapa balans bland deltagarna krävde man en afrosvensk representant med "rätt" perspektiv som skulle vara ”en tydlig motvikt” till Makode Linde.

”Flera namn föreslogs, som antingen ratades för att de var opålitliga eller som avböjde att medverka, varav några erkände att de inte vågade av rädsla att säga något fel”, skriver Åsa Linderborg och fortsätter med att Stadsbiblioteket samtidigt fick klart för sig att det fanns långt gångna ambitioner att aktivit sabotera samtalet, och att en "sit in" (massbokning av biljetter) planerades i syfte att störa och skrämma deltagarna.

I samråd med Stadsbiblioteket ställde Nationella Dramaturgiatet in alltihop.

”Att Nationella Dramaturgiatet och Stadsbiblioteket inte stod pall för ett drev i sociala medier är generande ryggradslöst, men också tidstypiskt och en logisk konsekvens av regeringens kulturpolitik”, och fortsätter med att hävda att med den rådande kulturpolitiken ska alla institutioner underkastas ett och samma normkritiska tänkande.

Hon menar vidare att normkritiken upphöjts till ”östtysk metod”, vilket blev tydligt när det härom veckan avslöjades att Utbildningsradion gjort ”djup­intervjuer” med sin personal om sexuell läggning och religion. ”Ett femtiotal medarbetare lät sig förhöras – det är ju förhör det här handlar om – utan att protestera. Hur är det möjligt? Och hur är det möjligt att UR:s ledning får sitta kvar?”

Djupintervjuarna menar dock UR att man aldrig har genomfört, utan att det handlar om ett utvecklingsprojekt där projektledare och producenter på en avdelning på UR haft frivilliga samtal för att diskutera vilka normer som kan påverka utbudet.

Här svarar Alice Bah Kuhnke på kritiken.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetURBokmässan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.