Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Anders Oxelström: "Lätt att komma fram när man ringde från DN"

Publicerad: 15 september 2018, 06:00
Uppdaterad: 17 september 2018, 11:52

"Jag tänkte att jag antingen skulle bli konstnär, journalist eller göra karriär inom EU i Bryssel", säger Anders Oxelström.

HELGLÄSNING. Tv-chefen Anders Oxelström lämnade TV4 i samband med det stora sparpaketet 2017. Nu sadlar han om helt och går över till pr-sidan istället. För Dagens Media berättar han om sitt första journalistgigg, synen på pr versus journalistik och fördelarna med att kunna "tänka som en journalist" i sitt nya pr-uppdrag.


Ämnen i artikeln:

KreabTV4

Den 20 april var en tung dag för TV4. Casten Almqvist, vd för Bonnier Broadcasting, bekräftade då officiellt att besparingar var att vänta. Runt 90 tjänster skulle bort och runt 400 miljoner kronor per år skulle sparas in.

Bland tjänsterna som kapades fanns flera chefspositioner. När en ny ledning för nyheter och samhället presenterades stod det klart att Anders Oxelström, chef för TV4-nyheterna och "Kalla Fakta" fick lov att lämna sitt uppdrag.

Mer än ett år senare har han lämnat journalistbranschen helt och hållet för att istället bli senior konsult på pr-byrån Kreab.

– Det känns jätteroligt, jag har hunnit jobba i två veckor nu, säger han och fortsätter:

– Jag har jobbat över 20 år med journalistiken och har haft väldigt spännande uppdrag. Som person vill jag göra nya saker och pr är något jag funderat över länge. Här kan jag lära mig något nytt och använda den kunskap som jag har byggt upp.

Det var Nyhetsbolagets före detta vd Åsa Tillberg Widell som lockade över Anders Oxelström till TV4 och Nyhetsbolaget från första början. Att han skulle bli journalist var dock inte helt solklart.

– Jag tänkte att jag antingen skulle bli konstnär, journalist eller göra karriär inom EU i Bryssel. När jag pluggade på universitetet sökte jag på vinst och förlust till Finanstidningen och började sommarjobba där. Det var extremt lärorikt med roliga människor och mycket frihet. Det var en bra skola, och efter det var jag helt fast. Det var inget att snack om att jag skulle fortsätta med journalistiken.

När Finanstidningen lades ned 2002 och ersattes av tidningen Finansvision sökte han sig istället vidare till Dagens Nyheter, där han blev ekonomireporter.

– Det var väldigt spännande att komma till en tidning där det man skrev fick så stort genomslag. Det var lätt att komma fram när man ringde och sa att man var från DN.

Vad tar du med dig för egenskaper in i din nya roll och vad tänker du kommer vara svårt?

– Man ska ha stor respekt för konsultyrket, som kräver särskilda färdigheter. Det har nog funnits många journalister som har gått över till konsultyrket och blivit överraskade inför uppgiften, så jag har stor ödmjukhet inför det, säger Anders Oxelström och fortsätter:

– Det jag tar med mig är förmågan att fatta snabba beslut och kunna kommunicera snabbt i trängda lägen. Jag har varit chef för "Kalla Fakta" och nyheterna och vet hur redaktioner resonerar kring frågor där man granskar andra, jag vet vad som är viktigt och det tror jag att jag kommer ha nytta av.

Pr-yrket och journalistyrket har traditionellt beskrivits som den "onda och god sidan". Hur ser du på den beskrivningen?

– Det är ingen hemlighet att det historiskt sett beskrivits så. Men med tanke på hur branschen ser ut och att vi ska kunna jobba ett långt yrkesliv, så blir det inte lika dramatiskt. Jag ser ingen som helst dramatik i det här. Jag har flera kollegor och vänner som har bytt både fram och tillbaka, för mig är det ingen stor sak.

Vad driver dig i ditt yrkesliv, vad är den röda tråden du ser i dina olika uppdrag?

– Att faktiskt göra skillnad, de flesta vill nog göra ett bra jobb och prestera. Sedan måste det vara roligt, därför är det bra för mig och för många andra att våga byta ibland och arbeta med något nytt. Det kommer jag kunna göra på Kreab, som finns i 25 länder, har intressanta uppdrag och väldigt seniora konsulter. Det är en spännande miljö.

Karriär:

TV4/Nyhetsbolaget

Chef för TV4 Nyheterna, 2014 – 2017Chef för Kalla fakta, 2013 – 2017

Dagens Nyheter

Digital utvecklingschef, 2013Editionschef och tf ansvarig utgivare, 2010 – 2013Nyhetschef, 2009 – 2010Nyhetschef DN ekonomi, 2007 – 2009Redaktionssekreterare DN.se, 2005 – 2007Ekonomireporter, 2002 – 2005

Finanstidningen

Reporter, 1997 – 2002

Utbildning

Politices magister i Europapolitik, Stockholms universitet, 1998

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

KreabTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.