Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Anders Jensen om jätteaffären: "Ger oss möjlighet att flytta fram positionen"

Publicerad: 1 Februari 2018, 13:39
Uppdaterad: 2 Februari 2018, 06:56

Anders Jensen, chef för MTG Norden. Foto: Alexander Donka

MTG:s nordiska verksamheter och danska TDC slås samman. MTG:s Anders Jensen tror på konsolidering mellan mediebolag och telekombolag – och att dessa kommer fungera som komplement till varandra i framtiden.


Ämnen i artikeln:

MTGAnders Jensen

Idag 1 februari stod det klart att MTG:s nordiska verksamheter – Nordic Entertainment och Studios – och danska telekombolaget TDC Group går samman. Syftet med sammanslagningen är att skapa "Europas första helt konvergenta medie- och kommunikationsleverantör".

Tillsammans kommer de båda företagen nå 2,8 miljoner tv-abonnenter i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

TDC Groups vd och koncernchef, Pernille Erenbjerg, utses till vd och koncernchef för det nya kombinerade bolaget. MTG:s Anders Jensen blir vice vd.

– Vi tror verkligen på ett antal viktiga komponenter i det här. Först och främst blir det lättare för oss att skala, dessutom blir vi en del av ett större sammanhang. Vi tror på den här typen av konsolidering mellan mediebolag och telekombolag och att dessa kommer fungera som komplement till varandra i framtiden. Den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Anders Jensen till Dagens Media.

Det nya, kombinerade bolagets position kommer enligt Anders Jensen snabba på utvecklingen av nya tjänster.

– Alla som sitter med boxar idag kommer snabbare att kunna gå över till en mer app-baserad upplevelse. Sist men inte minst ger affären oss möjlighet att verkligen flytta fram positionen vad gäller content-utveckling. Vi ligger redan i framkant vad gäller originalinnehåll och sport, men det vill utveckla ännu mer.

Påverkar det medarbetarna på något vis?

– Nej, det blir ingen flytt av medarbetarna, vi tror fortsatt på att ha en organisation inom landet. De som jobbar centralt i MTG kommer fortsätta att jobba centralt här i Sverige. Sen exakt hur organisationen kommer se ut framåt får visa sig med tiden.

Kommer tittarna att märka av någon förändring?

– Inte för tillfället. Det kommer märkas framåt, framför allt i den omfattning av satsningar och den mängd innehåll vi kommer att lägga ut över hela Norden. Det är ju något vi kommer att bygga upp över tid, men vi har som ambition att vara framskjutna där.

Vad händer med de delar av verksamheten som ni inte säljer?

– Det är ju det som vi har kallat MTGx och International, och de verksamheterna blir det som kommer vara MTG. Den övriga delen av MTG har nu gjort en resa och blivit en del av en stor nordisk konvergent.

Planerar TDC att skaffa sig en mer framstående ställning i Sverige?

– Nu skapar vi ett helt nytt varumärke, som kommer byta namn från TDC Group till ett nytt. Ambitionen är att det nya bolaget, som är stora och starka och Danmark och Norge, ska bli lika stora och markanta i Sverige och Finland. Så det ligger definitivt i planerna. I det korta perspektivet vill vi komma med ett mobilt erbjudande till det vi har i Sverige idag, och inte bara leverera på fiber och satellit utan även i mobilen.

Hur påverkas er konkurrenssituation till andra svenska tv-hus?

– Inte alls i den bemärkelsen att vi fortsätter vårt arbete som distributör och som tv-hus. Vi är absolut inte av uppfattningen att det finns någon framgångsväg i att stänga in innehåll, att stänga ute någon eller att stänga dörren för samarbeten.

Vad ligger närmast i framtiden för er inom affären?

– Nu går vi in i en period då vi kommer att arbeta mycket med konkurrensmyndigheter för att få affären godkänd, vilket vi bedömer kommer ta till tredje kvartalet minst. Men vi hoppas att det blir helt klart under det här året. Men under den här perioden är vi ganska begränsade i vad vi kan göra, i alla fall när det kommer till produktutveckling och affär

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MTGAnders Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.