Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Anders Borgs ursäkt väcker blandade reaktioner

Publicerad: 4 augusti 2017, 11:54
Uppdaterad: 6 augusti 2017, 07:39

Anders Borg. Foto: Wikimedia

Anders Borgs ursäkt på Facebook efter skandalfesten möts av både sympatier och sarkasm i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Anders Borg

Den tidigare finansministern Anders Borg orsakar stora rubriker efter en skärgårdsfest i helgen där han påstås ha antastat både män och kvinnor fysiskt och verbalt, samt hotat festarrangören. I efterhand har Anders Borg bett om ursäkt via ett inlägg på Facebook:

”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt”.

Han fortsätter:

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”

Kommentarerna kring "Borggate" har under fredagen flödat på sociala medier. Flera tidigare partivänner visar sitt stöd, Catharina Elmsäter Swärd till exempel, har i Anders Borgs kommentarsfält publicerat en hund som bär ett hjärta i munnen.Det moderata trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamso skriver på twitter:

”Så länge vi är människor gör vi fel. Ibland stora och ibland mindre. Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt för våra fel och brister”

Alla är emellertid inte lika förlåtande, utan många ifrågasätter det stöd han visas: 

"Empatin för Anders Borg på Facebook är klart större än för en helt vanlig festivaltafsare." skriver Aftonbladets Jonathan Jeppsson på Twitter.

"Vår förre finansminister visar snoppen och kallar kvinnor för hora. Det är nog inte så att vi med invandring importerar taskig kvinnosyn. Vi har nog med den sedan tidigare – i alla led", skriver journalisten Emanuel Karlsten på Facebook

"Så när kvinnor pratar om sexuella trakasserier är det "inte alla män" men när Anders Borg begår det så har det "hänt alla någon gång", skriver Twittraren @lesbianginny. 

Till Dagens Industri skriver Anders Borg i ett mejl att han kommer att ta hjälp och stöd. Han bedyrar att skandalkvällen inte kommer att upprepas. Flera av hans uppdragsgivare i näringslivet sluter tyst upp bakom den tidigare finansministern, skriver tidningen.

När Dagens Media ber pr-konsulten Patrik Westander att uttala sig om händelsen svarar han att han inte vill kommentera.– Det rör sig om en personlig tragedi, säger han.Krishanteringsexperten Jeanette Fors-André tycker att det var rätt beslut av Borg att gå ut och adressera händelsen i sina egna kanaler. – Att be om ursäkt är en styrka, inte en svaghet. För det ska han ha en stor eloge. Det är mänskligt att göra misstag, och när allt kommer omkring handlar det om att kunna be om ursäkt. Det gör han riktigt snyggt tycker jag, säger hon till Resumé.

Anders Borg sitter i Kinneviks styrelse och arbetar även som internationell rådgivare åt företag och organisationer.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Anders Borg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev